Paprene registracije za malo meračke vožnje

"U zemljama svijeta ova se vozila posmatraju kao kulturna dobra jedne države i obično svi plaćaju samo osiguranja za ta vozila. Mene bi to koštalo nekih pedesetak eura“
611 pregleda 16 komentar(a)
Ažurirano: 02.09.2013. 09:39h

Na aerodromu, na Kapinom polju, u Nikšiću, posjetioci su mogli da uživaju u ljepotama starih četvorotočkaša iz svih krajeva Crne Gore.

Brojni znatiželjnici, makar na tren, imali su osjećaj da su se vratili u prošlost. Šezdesetak oldtajmera starih nekoliko decenija, juče svi zajedno na jednom mjestu.

Pažnju je mnogima ipak privukao najstariji autmobil na skupu, “fijat 500” – topolino, vlasnika Željka Jovičića iz Podgorice.

"Još je u veoma dobroj kondiciji, sad ću vam to pokazati praktično“, priča Željko, dok laganim povlačenjem ručice bez prblema pali preko šezdeset godina star automobil.

Nešto mlađim, folksvagen kabrioletom 181, iz 1969. godine, na skup oldtajmera dovezao se i Podgoričanin Pavle Vratnica.

Velimirović pored svoj oldtajmera

"Auto je rađen namjenski za potrebe njemačke vojske. Rađen je kao štapsko vozilo, znači za oficire. Pretpostavljamo da je na naše prostore došao, međutim, kao vatrogasno vozilo jer smo prilikom restauracije prvo našli zelenu, pa crvenu farbu", objašnjava Pavle.

Na izložbi je bilo moguće vidjeti vozila raznih marki, popularne folksvagenove bube, zatim stare modele mercedesa, fića različitih godišta, opele, fordove, pa i skupocjeni porše.

Ipak, da bi u našoj zemlji vozili ovakve mašine, to sve može skupo koštati. Oldtajemr nije vozilo za svaki dan, ali kada treba platiti registraciju, onda kao da jeste. Naš zakon tretira ga kao bilo koji novi autombil, pa smo samo još jedna od rijetkih zemalja koja nije zakonski regulisala ovu oblast.

"Sto devedeset eura koštala me registracija za automobil koji upalim desetak puta godišnje, tako da je to stvarno mnogo. U zemljama svijeta ova se vozila posmatraju kao kulturna dobra jedne države i obično svi plaćaju samo osiguranja za ta vozila. Mene bi to koštalo nekih pedesetak eura“, kazao je Vratnica.

Jovičić pored svog topolina

Slično razmišlja i Jovičić i navodi pozitvan primjer Bosne i Hercegovine koja je nedavno riješila taj problem.

"Njihov zakon je ustanovio trajnu registraciju za oldtajmere. To znači da godišnje morate samo platiti tehnički pregled i osiguranje, što je svega tridesetak eura. Nažalost, država Crna Gora još nema sluha za to", ističe Jovičić.

Izložbu su organizoavli nikšićki klubovi Maxi Mobil i Monterama.

Galerija

Bonus video: