Bralić: Lukač je postupala stručno prilikom porođaja Adise Fejzić

Porođaj je, prema Adisinim riječima, vodila doktorka Lukač, a novorođenče "nije proplakalo“
84 pregleda 0 komentar(a)
Adisa Fejzić, Emina Fejzić, Foto: Aida Skorupan
Adisa Fejzić, Emina Fejzić, Foto: Aida Skorupan
Ažurirano: 30.08.2013. 16:03h

Šef Ginekološke ambulante u Rožajama Izet Bralić, kazao je juče u tamošnjem Osnovnom sudu da su doktorka Azra Lukač i njena koleginica Amina Dacić, postupale po pravilima struke i nauke prilikom porođaja Adise Fejzić.

On je to saopštio u nastavku suđenja načelnici rožajske ginekologije, doktorki Lukač, kojoj tužilaštvo na teret stavlja krivično dijelo nesavijesno postupanje prilikom porođaja uslijed kojeg je bebi R. F. oštećen centralni dio mozga zbog čega djevojčica nikada neće progovoriti, niti prohodati.

Fejzić, koja ne optužuje doktorku Dacić, ponovila je izjavu koju je dala tužiocu. Rekla je da je tokom trudnoće redovno išla na kontrole na osnovu kojih je utvrđeno da je sa bebom sve bilo u redu. Nekoliko minuta pred, tvrdi, porođaj joj je urađen CTG čiji nalaz je bio uredan.

Porođaj je, prema Adisinim riječima, vodila doktorka Lukač, a novorođenče, koje je po rođenju bilo „crno, ugušeno i u dubokoj komi, nije proplakalo“.

Nakon reanimacije, beba, „na čijoj glavici su i danas vidljivi doktorkini prsti“, upućena je u podgorički Klinički centar, gdje se nakon 10 dana probudila nakon 10 dana.

Naredno ročište je zakazano za sedmi oktobar, kada će specijalista sudske medicine, vještak Miodrag Šoć pojasniti pisani nalaz na osnovu kojeg je tužilaštvo i podiglo optužnicu, a u kojem stoji da je doktorka Lukač „primjenila očigledno nepodoban način liječenja i očigledno nesavijesno postupila, svjesna da svojom radnjom može prouzrokovati posledice, ali je olako držala da do toga neće doći ili da će moći da ih spriječi što je protivno pravilima medicinske nauke i struk e“.

„Doktorka je započela porođaj bez kardiotarografske trake na CTG uređaju pa nije uočila patnju ploda uslijed nedostatka kiseonika zbog čega dijete prilikom rođenja nije proplakalo niti prodisalo, a uslijed čega je nastupilo trajno oštećenje bebinog zdravlja“, stoji u nalazu vještaka Šoća.

Bonus video: