Crna Gora od Facebooka tražila podatke o dva korisnika

Srbija je zatražila podatke o jednom korisniku, Hrvatska o dva korisnika. Makedonija je uputila devet zahtjeva koji se tiču 11 korisnika, od čega je Facebook odgovorio na 33 odsto
71 pregleda 10 komentar(a)
Facebook, Foto: Shuterstock
Facebook, Foto: Shuterstock
Ažurirano: 28.08.2013. 11:20h

Crna Gora je od kompanije Facebook zatražile podatke o dva korisnika, ali nisu dobili odgovor, objavljeno je na ovoj društvenoj mreži.

Srbija je u prvoj polovini godine zatražila podatke o jednom korisniku, Hrvatska o dva korisnika, ali ni oni nijesu dobili odgovore.

Makedonija je uputila devet zahtjeva koji se tiču 11 korisnika, od čega je Facebook odgovorio na 33 odsto.

Podatke o korisnicima u ovom periodu od te drustvene mreže tražilo je više od 70 država, odnosno Facebook je primio više od 25.000 zahtjeva za podacima.

Od toga je američka vlada uputila 11.000 do 12.000 zahtjeva za oko 20.000 korisnika, navodi se u izvještaju o transparentnosti i dodaje da je Facebook predao podatke za 79 odsto zahtjeva.

Na drugom mjestu je Indija sa 3.245 zahtjeva koji se tiču 4.144 korisnika, a Facebook je odgovorio na polovinu. Njemačka je na trećem mjestu sa 1.886 zahtjeva za 2.068 korisnika, a Facebook je odgovorio u 37 odsto slučajeva.

"Neki su zahtjevi bili povezani sa "kriminalom i nacionalnom sigurnošću"", saopštio je Facebook, ne navodeći druge detalje.

"I dalje vršimo pritisak na američku vladu kako bi omogućila još veću transparentnost u vezi sa tim zahtjevima, pa i u vezi sa posebnim brojčanim podacima i vrstom zahtjeva u oblasti nacionalne sigurnosti", naveli su iz Facebooka.

Facebook obećava da će objaviti "nove informacije o SAD-u čim za to dobije zakonsku mogućnost".

Američke tehnološke kompanije pod pritiskom su nakon otkrića o američkom programu praćenja komunikacija PRISM-u pomoću kojega je američka Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA) od njih dobila hiljade digitalnih podataka o korisnicima interneta.

Te su se kompanije, kao i Facebook, potrudile da objave detalje o tim zahtjevima američke vlade kako bi umirile svoje korisnike i klijente.

Slične informacije objavile su i kompanije poput Google i Microsoft.

Bonus video: