U Podgorici za 18 sati palo 93 litra kiše po metru kvadratnom

Tokom noći, između ponedjeljka i utorka, do osam sati ujutro u Podgorici je palo 65 litara kiše po metru kvadratnom
79 pregleda 18 komentar(a)
Ažurirano: 27.08.2013. 14:21h

Tokom noći, između ponedjeljka i utorka za 18 sati (mjereno do 14 časova) u Podgorici je palo 93 litara kiše po metru kvadratnom, što je izazvalo dosta poteškoća u gradu.

Rekordna količina padavina u ovom mjesecu je zabilježena 29. avgusta 1998. godine, kada je palo 98,4 litra kiše po metru kvadratnom, tako da postoje šanse da se obori taj rekord.

"U posljednjih 65 godina samo šest puta na teritoriji Podgorice je tokom avgusta, kada je bilo padavina, u jednom danu palo više od 65 litara kiše po metru kvadratnom.

Naše okruženje našlo se pod prostranom ciklonalnom aktivnosti sa centrom u srednjim Alpima, koja je izazvala obilne padavine i jake grmljavine na našem području.

Posljedice jake ciklonalne aktivnosti su i obilne padavine na teritoriji Glavnog grada tokom noći i jutarnjim časovima", kazao je meteorolog Branko Micev.

Bar oko 12 časova, foto: Čitalac reporter

U Baru je za proteklih 18 časova, palo 72 litra kiše po metru kvadratnom, dok je u Ulcinju jutros za svega 6 časova palo 68 litara kiše.

Normalizovan avio saobraćaj

Prva jača avgustovska kiša je poremetila avio saobraćaj pa je za oko hiljadu putnika bio promijenjen režim letjenja.

Saobraćaj je bio potpuno blokiran na aerodrom u Tivtu, ali je normalizovan. dok je normalan na podgoričkom. Dok je tivatski aerodrom bio van funkcije, putnici su autobusima prebacivani u Podgoricu.

Avioni iz Moskve i Beograda su umjesto u Tivat, sletjeli na aerodrom u Podgorici, javlja TV Vijesti.

Zatvoren podvožnjak na Tuškom putu

Usljed velikih količina padavina protekle noći, došlo je do zadržavanja veće količine vode na Tuškom podvožnjaku, zbog čega je isti bio zatvoren za saobraćaj, saopšteno je iz Vodovoda.

Ekipe JP Vodovod su u ranim jutarnjim časovima izašli na teren, i normalizovan je saobraćaj.

Prilikom paljenja prepumpne stanice za atmosfersku kanalizaciju došlo je do kratkog spoja, tj. pregorijevanja kablova, što je dovelo do oštećenja potisnog cjevovoda, odnosno same crpne stanice.

Dvije cistijerne su vršile crpljenje vode, a ekipe JP Vodovoda uradile sve da bi se stavila u funkciju crpna stanica, a time i obezbijedila prohodnost Tuškog podvožnjaka i normalizacija saobraćaja.

Još nekoliko ekipa je konstantno na terenu i obilaze sva kritična mjesta, na kojima se zbog same konfiguracije terena zadržava voda, i intervenišu po pozivima i prijavama građana i sa specijalnim vozilom odgušuju slivnike i crpe vodu.

U autobuskom saobraćaju danas nije bilo kašnjenja ili otkazivanja polazaka iz i prema Glavnom gradu.“Nije bilo kašnjenja ni za polaske ni za odlaske iz podgoričke stanice. Sve je za sada normalno, nevrijeme nije uticalo na autobuski saobraćaj”, kazali su sa podgoričke autobuske stanice agenciji MINA.

[GALERIJA] Prva jača kiša i eto poplava >>>

Galerija

Bonus video: