Analiza vode iz Berana još nije završena, šalju uzorke u Zagreb

U Beranama se od početka epidemije, ljekarima javio 881 pacijent sa stomačnim tegobama, od čega 206 u posljednja 24 sata
71 pregleda 55 komentar(a)
Ažurirano: 27.08.2013. 15:16h

Analiza vode iz Berana još uvijek nije završena, a u toku je dogovoranje da se zbog indikacija epidemije uzorci vode pošalju na analizu u Zagreb, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

U Beranama se od početka epidemije, ljekarima javio 881 pacijent sa stomačnim tegobama, od čega 206 u posljednja 24 sata.

Uzorci vode su uzeti još u subotu, a iz Instituta napominju da će javnost biti obaviještana kada rezultati analize budu gotovi.

"S obzirom da pojedine analize nijesu predviđene navedenim zakonskim propisima, one se i ne rade u Institutu za javno zdravlje. Zbog epidemioloških indikacija u toku su dogovori oko slanja uzoraka vode na laboratorijsku dijagnostiku u Hrvatski zavod za javno zdravstvo u Zagrebu, za patogene koje nije moguće uraditi kod nas", navode u saopštenju iz Instituta za javno zdravlje.

U toku su i analize dostavljenih uzoraka od oboljelih osba iz Berana.

SNP najavljuje krivične prijave

Čelnici Opštine Berane i direktori komunalnog preduzeća i vodovoda nijesu na vrijeme obavijesti građane da je voda u tom gradu zatrovana, ocijenili su u Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP) i najavili podnošenje krivičnih prijava protiv odgovornih. U beranskom SNP tvrde da je voda u tom gradu zatrovana još od četvrtka, da ima dokaza da je to bilo i ranije jer se simptomatska slika epidemije javila početkom prošle sedmice. Navodi se da direktori komunalnog preduzeća i vodovoda, kao ni predsjednik opštine i njegove službe nijesu blagovremeno obavijestile javnost, niti preduzele odgovarajuće mjere da ne bude masovnog trovanja građana. Ističe se da će beranski odbor SNP-a tražiti ostavke gradonačelnika, direktora nadležnih službi i svih odgovornih koji su direktno doprinijeli da dođe do masovnog trovanja građana i da će podnijeti krivične prijave protiv njih. U SNP-u tvrde da su nadležni, kao i režimski kadrovi DPS-a u gradskim službama i Opštoj bolnici u Beranama, "zadnja dva dana svu svoju snagu upotrijebili za zataškavanje i umanjivanje odgovornosti pojedinaca i službi kojima pripadaju".“Klub odbornika će već danas tražiti hitno zakazivanje sjednice SO Berane po ovom pitanju”, poručuju iz beranskog SNP-a. U SNP-u kažu da su predsjednik beranske opštine Vuka Golubović i direktor tamošnje bolnice dali šture i neistinite izjave. Njihove izjave su, smatraju u SNP-u, imale za isključivi cilj opravdanje neodgovornosti javašluka i monstruoznog ponašanja gradskih službi u vezi trovanja. Dodaje se da izjave direktora Buda Dabetića i Zuhre Adrović da je klinička slika pacijenata blaga ne odgovaraju istini.“Svako ko je ovih dana bio u bolnici mogao čuti i vidjeti kolabiranje i vrisku djece i veliko je čudo da oni koji bi trebalo da budu humanisti takve stvari nazivaju blagim”, kaže se u saopštenju. SNP navodi da je Golubović u svom saopštenju zamolio „da se ne prejuducira uzrok trovanja i da postoji mogućnost da je trovanje nastalo isparavanjem vazduha iz bezbrojnih smetlišta po Beranama i okolini“.Iz SNP-a su naveli da se Golubović, direktori komunalnog i vodovoda nijesu ni izvinili građanima Berana.“Čime su pokazali da aktuelni režim Demokratske partije socijalista (DPS) osim što ne brine o egzistenciji građana ne pokazuje ni malo brige za zdavlje i život građana, niti ih to mnogo interesuje”, kažu u SNP-u. Iz te partije su kazali da su Hitna pomoć u Beranama, intezivna njega i infektivno odeljenje u petak i subotu veče ličile “na slike sa ratišta, sa masom oboljelih, tačnije otrovanih koji su uz velike napore medicinskog osoblja zbrinjavani”.U saopštenju se kaže da nije bilo dovoljno mjesta za sve oboljele.“Tako da je u dječjem odjeljenju bilo po troje djece u krevetu”, navode iz SNP-a.

Blizu 900 ljudi otrovano

Beranskim ljekarima od početka epidemije do jutros u sedam sati javio se 881 pacijent sa stomačnim tegobama, od čega 206 u posljednja 24 sata. Kako je objavljeno na sajtu Doma zdravlja Berane, na Dječjem odjeljenju hospitalizovano je 28 djece, od čega troje u protekla 24 sata, dok je na Infektivnom odjeljenju zadržano sedam osoba starijih od 14 godina. Navodi se da je klinička slika oboljelih blaga, uglavnom kraćeg trajanja, praćena mučninom, povraćanjem i grčevima u stomaku.

“Jedan broj oboljelih imao je tečne stolice i povišenu tjelesnu temperaturu. Higijensko-epidemiološka služba u saradnji sa Institutom za javno zdravlje i danas je nastavila sprovođenje epidemiološkog anketiranja građana sa stomačnim tegobama, kao i uzimanje uzoraka od pacijenata za mikrobiološku dijagnostiku”, dodaje se u saopštenju.

Građanima Berana preporučueno je da za piće koriste flaširanu ili prokuvanu vodu uz pojačane higijenske mjere. Uzorci vode poslati su u Institut za javno zdravlje na potvrdu ispravnosti a rezultati se očekuju narednih dana. Doktorka Zavoda za hitnu medincinsku pomoć, Ajša Šabotić kazala je da se čini da broj pacijenata jenjava.“Ali to ništa ne znači jer se građani obično javljaju predveče kad više ne mogu sami da se izbore sa simptomima”, kazala je ona agenciji MINA. Atlas grupa danas je donirala šleper vode Akva monta opštini Berane. "Ovom akcijom Atlas grupa još jednom pokazuje solidarnost kada su u pitanju interventne pomoći ugroženom području kao i društveno odgovornu opredijeljenost u poslovanju", kaže se u saopštenju.

Infuzije primaju i sjedeći

Broj građana Berana koji se javljaju ljekarima Doma zdravlja zbog stomačnih problema nastavio je da se uvećava, tako da je juče do četrnaest sati dostigao blizu 800. Samo u prvoj smjeni juče je pregledano preko 90 pacijenata i pružena im odgovarajuća zdravstvena njega.

"Na Dječjem odjeljenju Opšte bolnice Berane, hospitalizovano je dvadesetoro djece, od čega dvoje u protekla 24 časa. Na Infektivnom odjeljenju Opšte bolnice radi hospitalnog liječenja zadržano je osam osoba starijih od 14 godina” navodi se u posljednjem saopštenju uprave Doma zdravlja.

Sada kada se broj onih koji su javljaju ljekaru penje do hiljadu, pretpostavlja se da se makar još toliko, ako ne i više liječi samostalno. To bi značilo da je u Beranama od stomačnih bolesti oboljelo skoro deset odsto stanovinka cjelokupne opštine, ili, preciznije, 20 odsto stanovnika gradskog područja.

Da je situacija u Beranama i dalje alarmantna govori i podatak da je uprava Doma zdravlja juče na svoj sajt postavila link preko koga se putem interneta mogao pogledati raspored rada izabranih ljekara, sa brojevima mobilnih telefona, kako građani ne bi gubili vrijeme u čekanju po ordinacijama.

Dom zdravlja Berane objavio raspored rada izabranih ljekara, Foto: Tufik Softić

"Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja Berane u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Crne Gore i danas je nastavila sprovođenje epidemiološkog anketiranja građana sa stomačnim tegobama, kao i uzimanje uzoraka od pacijenata za mikrobiološku dijagnostiku. Građanima Berana preporučujemo da za piće koriste flaširanu ili prokuvanu vodu uz pojačane higijenske mjere” kaže se u saopštenju iz Doma zdravlja.

Epidemija stomačnih bolesti velikih razmjera, čiji uzrok još zvanično nije potvrđen, ali se dovodi u vezu sa neispravnom vodom iz gradskog vodovoda, buknula je iznenada proteklog vikenda.

Ljekari Doma zdravlja, koji su se prvi našli na udaru, ulagali su i dalje ulažu nadljudske napore da zbrinu sve pacijente koji traže pomoć kod svojih izabranih doktora ili u hitnoj službi. Na infuzije se na periode kada je bila najveća gužva moralo čekati u redu, pa je bilo slučajeva da se, zbog manjka kreveta, daje i u sjedećem položaju.

U prilog činjenici da je epidemija uzrokovana vodom iz gradskog vodovoda govori podatak da su svi pacijenti samo sa područja grada i gradskih naselja koja se vodom snadbijevaju sa ovog vodovoda.

Berane: Povećan broj osoba sa stomačnim tegobama, 28 lica u bolnici >>>

Iz JP “Vodovod i kanalizacija” juče su u izjavi za lokalni radio potvrdili da je preduzeće “Bemaks” koje izvodi radove na putnom pravcu Berane – Lubnice, i dalje za Kolašin, 11 puta do sada probijalo cijevi gradskog vodovoda. Posljednji put to se desilo u četvrtak naveče, kada je voda u gradskom vodovodu bila izrazito prljava, što se poklapa sa prvim slučajevima obolijevanja od stomačnih bolesti.

Izvorište gradskog vodovoda “Merića vrelo” nalazi se desetak kilometara od grada, odmah ispod sela Lubnice, a cijevi skoro čitavom dužinom prolaze blizu puta gdje se od prije mjesec i po izvode radovi.

Glavni vodoprivredni inspektor za sjever Crne Gore Dragan Šekularac izjavio je, međutim, da ga o tome niko nije obavještavao i da tek treba da se upozna sa situacijom na terenu.

“Ja sam iz medija saznao za čitav problem. Iz JP Vodovod me niko nije ranije kontaktirao u vezi sa probijanjem cijevi u predjelu vodoizvorišta i dalje do grada”, rekao je Šekularac.

Izvršni direktor “Bemaksa” Vesko Kovačević juče se nije javljao na redakciji “Vijesti” poznate telefonske brojeve.

Institut za javno zdravlje se juče oglasio ali još nije saopštio rezultate uzorkovane vode koja je iz gradskog vodovoda uzeta na bekteriološku i hemijsko-toksikološku analizu.

Neko mora odgovarati

Ekološki pokret “Ozon” pozvao je juče nadležne institucije da utvrde zašto građani Berana nijesu bili informisani o kvalitetu vode za piće, ako je bilo indicija da može biti problema, odnosno negativnih uticaja na zdravlje ljudi.

"Smatramo da je JP "Vodovod i kanalizacija“ Berane bilo u obavezi da pravovremeno obavijesti i građane Berana, ali i lokalnu upravu o lošem kvalitetu vode za piće i to na način da se precizno i jasno daju instrukcije i savjeti kako se odnositi prema tom problemu, dok se ne prevaziđe krizna situacija

“Smatramo da je u ovom momentu utvrđivanje odgovornosti jednako važno kao i identifikovanje razloga zbog kojeg je došlo do masovnog trovanja građana Berana. Mi smatramo da je JP "Vodovod i kanalizacija“ Berane bilo u obavezi da pravovremeno obavijesti i građane Berana, ali i lokalnu upravu o lošem kvalitetu vode za piće i to na način da se precizno i jasno daju instrukcije i savjeti kako se odnositi prema tom problemu, dok se ne prevaziđe krizna situacija“ ističu u “Ozonu”.

Oni su pozvali Državno tužilaštvo “da u skladu sa svojim nadležnostima i Krivičnim zakonikom Crne Gore preduzme propisane procedure i pokrene odgovarajuće postupke”.

“Savjetujemo građane Berana da iskoriste svoja prava garantovana Ustavom i čitavim nizom važećih zakona i pokrenu odgovarajuće postupke protiv onih koji su nesavjesnim odnosom prema povjerenim nadležnostima doveli do toga da im bude ugroženo zdravlje, a onima koji imaju hronična oboljenja i život. Ukoliko se utvrdi da su nadležne institucije odgovorne za propuste koji su doveli do masovnog trovanja građana Berana, očekujemo i kadrovske promjene i pozivanje na ličnu odgovornost” navodi se u saopštenju ekološkog pokreta “Ozon”.

OO SNP obavijestio je juče javnost da će tražiti ostavke gradonačelnika, direktora nadležnih službi i svih odgovornih koji su direktno doprinijeli da dođe do masovnog trovanja građana, kao i da će podnijeti krivične prijave protiv njih.

Iz SNP tvrde da imaju saznanja da je voda zatrovana još od četvrtka 22. avgusta.

“Direktor Komunalnog preduzeća, direktor Vodovoda, predsjednik opštine, ni njegove službe nijesu blagovremeno obavijestile javnost, niti su preduzele odgovarajuće mjere, tačnije nijesu preduzeli ništa da do masovnog trovanja građana ne dođe. Gradonačelnik, kao i režimski kadrovi DPS-a u gradskim službama i Opštoj bolnici su u zadnja dva dana svu svoju snagu upotrijebili za zataškavanje i umanjivanje odgovornosti pojedinaca i službi kojima pripadaju”, navodi se u saopštenju SNP-a.

Apotekama "Montefarma” tek juče stigli ljekovi Apotekama “Montefarma” u ovom gradu tek juče u popodnevnim satima je stigla vanredna isporuka ljekova, naročito protiv stomačnih bolesti, kojih je već u petak bilo manjak, u subotu ih je bilo samo djelimično, a u nedjelju uopšte nije bilo. Građani Berana su zato sve što im je bilo prijeko potrebno od medikamenata, koji nerijetko nijesu ni malo jeftini, morali plaćati u privatnim apotekama.

Udar na budžet osiromašenih građana predstavljala je i potreba za flaširanom vodom, koja je danima najtraženija roba u ovom gradu, a lokalne vlasti se nijesu potrudile ni da postave makar dvije cisterne sa ispravnom vodom za piće.

Galerija

Bonus video: