Kotor: Gliser "Lahora" završio na dnu mora

Novi incident je, kako kažu u klubu, potkrijepio njihove sumnje da “nekome smetaju”...
180 pregleda 5 komentar(a)
gliser, Kotor, Foto: Ivana Komnenić
gliser, Kotor, Foto: Ivana Komnenić
Ažurirano: 26.08.2013. 14:16h

Nakon što im je 14. avgusta, na osnovu anonimne prijave Uprava za inspekcijske poslove, odsjeka zaštite prostora, srušila zaštitnu ogradu na ponti u Dobroti - Sveti Matija, jer nijesu imali odobrenje nadležnog organa, prije nekoliko dana JK “Lahor” desio se novi peh, kada su tokom noći nepoznati počinioci pocijepali gumeni gliser koji je zajedno sa motorom potonuo na dno mora.

U JK “Lahor” su tada bili zatečeni činom uklanjanja ograde, i to nakon 13 godina od njenog postavljana na ponti koju klub koristi već 65 godina, ali i efikasnošću inspekcije koja je u jako kratkom roku reagovala u ovom slučaju.

Novi incident je, kako kažu u klubu, potkrijepio njihove sumnje da “nekome smetaju”, te da su ova dva slučaja ataka na njih, povezana.

Predsjednik “Lahora” Filip Petričević, kazao je juče “Vijestima” da su s obzirom da klub vrlo često promoviše jedrenje kao ekološki sport ne samo na moru, već i na jezerima, ovih dana bili učesnici dvodnevne promocije jedrenja na Crnom jezeru u okviru „Eko Art festivala“.

“Nakon uspješnog boravka na Žabljaku, po povratku u Kotor na ponti koju koristimo za aktivnosti kluba, zatekli smo novi incident sa ogromnom materijalnom štetom.

Pod okriljem noći, gliser gumenjak snage 30 konja je iscijepan oštrim predmetom, nožem ili skapelom, i potonuo na dno sa motorom. Taj gliser nam služi za trenerski boravak na vodi i kako bi djeca uzrsta od sedam do 12 godina bila bezbjedna u slučaju nezgode, prevrtanja, a kada su regate gumenjak služi sudiji na vodi.

Šteta je preko 10.000 eura”, kazao je Petričević, navodeći da je ogorčenje još veće jer je gliser vlasništvo člana UO „Lahora“ koji ga je ustupio na korištenje klubu radi obavljanja redovnih aktivnosti, škole jedrenja i regata.

Pod okriljem noći, gliser gumenjak snage 30 konja je iscijepan oštrim predmetom, nožem ili skapelom, i potonuo na dno sa motorom

On podsjeća da klub inače nema mogućnosti da iz svojih sredstava obezbijedi tako skupo, a neophodno sredstvo za rad.

Petričević je kazao da je uprava kluba zgrožena i deprimirana ovim vandalskim činom.

“Tokom dugogodišnjeg rada i postojanja kluba bilo je manjih krađa, sitnih šteta, ali ovakav vandalski čin nije zapamćen ni u cijeloj Dobroti, a kamoli u klubu. I sigurno ga nije počinio neko ko je ponikao ovdje. Svi članovi najstarijeg jedriličarskog kluba u Crnoj Gori su zgroženi i pitaju se ko im to radi, kome smo trn u oku, i kome smeta jedrenje i klub koji baštini tradiciju pomorstva na jedra dugu 65 godina”, kaže Petričević.

On je dodao da uprava kluba apeluju na nadležne državne organe da ih zaštite od „NN neprijatelja koji sve ovo naručuje”. Petričević je kazao da su imali sastanak sa predstavnicima “Morskog dobra” na kojem je dogovoreno da će im biti produžen ugovor o korištenju ponte, te da će uskoro dobiti i pismeno odobrenje za rekonstrukciju i postavljanje nove ograde. On je rekao da su dobili obećanje da će im u tom projektu pomoći Opština preko Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora, nakon čega bi mogli da nastave sa redovnim aktivnostima.

Incidenti povezani Uprava Kluba “Lahor” smatra da su incidenti koji su se desili u kratkom roku povezani, anonimna prijava inspekciji, ekspresno uklanjanje ograde i cijepanje i potapanje jedrenjaka.

“Apelujemo na nadležne da se ovim događajima ozbiljno pozabave i da nas zaštite na našem prirodnom prostoru u Dobroti. Svake godine osim sportista iznjedrimo i buduće pomorce i skipere. I ko god misli da možemo bez mora grdno se vara”, kaže Petričević i dodaje da se nakon svega ovog u “Lahoru“ nadaju boljim vjetrovima za klub.

Predstavnici „Lahora“ nijesu željeli za sada javno da saopštavaju svoje sumnje o počiniocu i naručiocu ovih djela, navodeći da će imena saopštiti policiji.

Bonus video: