Mještani Bijele tvrde da ih toksični grit i dalje ugrožava

Predsjednik Mjesne zajednice Bijela Vojislav Ilić navodi da dobijaju veliki broj pritužbi građana da se u danima kada je pojačan vjetar diže ogromna prašina od grita
1635 pregleda 0 komentar(a)
Grit u Brodogradilištu, Foto: Slavica Kosić
Grit u Brodogradilištu, Foto: Slavica Kosić

Mještani Bijele se žale da ih grit koji je uskladišten u krugu Jadranskog brodogradilišta Bijela i dalje ugožava jer nije adekvatno obezbijeđen.

Predsjednik Mjesne zajednice Bijela Vojislav Ilić navodi da dobijaju veliki broj pritužbi građana da se u danima kada je pojačan vjetar diže ogromna prašina od grita o čemu postoje i video zapisi.

"Dio prašine, odlazi u more, a dijelom u atmosferu", kaže Ilić.

Misli da bi trebalo na neki način onemogućiti dizanje prašine nakon sijanja rasutog grita .

Iz mjesne zajednice Bijela navode da su pokušali prošle sedmice da organizuju zvaničan sastanak predstavnika Opštine i Mjesne zajednice, kako bi našli adekvatno rješenje za ovaj problem, ali da se nije pojavio niko od predstavnika izvođača radova - firme "Valgo".

O svemu su obavijestili Komunalnu policiju koja se proglasila nenadležnom i sve proslijedila ekološkoj inspekciji.

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović i predsjednik francuske kompanije "Valgo" Fransoa Buše su prije 15 mjeseci najavili da će prvi brod sa toksičnim gritom iz Jadranskog brodogradilišta Bijela krenuti za Španiju u januaru ove godine, a čitav projekat remedijacije tla trebalo bi da bude završen do marta 2020. godine.

Predsjednik kompanije "Valgo" je tada kazao da će projekat remedijacije tla trajati 21 mjesec, da će tretirati 150.000 tona otpada na površini od 1,7 hektara i da je projekat vrijedan 23 miliona eura.

Do sada nijedna tona grita nije odvezena iz Brodogradilišta, a u mjesnoj zajednici Bijela nemaju informacije ni kda će to biti.

Bonus video: