Đorđe Lacmanović - nezaustavljivi robotičar

Cilj Lacmanovića je jasan-postići najbolje rezultate u školovanju, steći znanje koje će mu omogućiti specijalizaciju i da postane dio naučno istraživačkih timova
257 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.08.2013. 16:43h

Sjajne rezultate u prvih deset godina školovanja u Crnoj Gori Đorđe Lacmanović iz Bara je u prethodne dvije školske godine nadgradio izvanrednim rezultatima u IB programu ugledne Grešam srednje škole u engleskom gradu Holtu, gdje je dospio preko HMC i London bridža.

Na čelu tima za programiranje školske ekipe, Đorđe je zauzeo osmo mjesto u Velikoj Britaniji na nacionalnom takmičenju iz robotike, što mu je, pored vrhunskih ocjena, omogućilo upis na prestižni londonski Imperijal koledž.

No, kako je na nivou osnovnih studija u Engleskoj izuzetno teško pribaviti stipendiju u punom iznosu, Đorđe je ljetos upisao Elektrotehnički fakultet u Podgorici, riješen da, ipak, nastavi školovanje u inostranstvu gdje je imao šta da nauči.

“Ove dvije godine u Grešamu su bile fenomenalno iskustvo koje je na mnoge načine doprinijelo mom razvoju i kao učenika i kao ličnosti. U engleskoj školi stavljaju veliki akcenat na praktični rad, individualnost, kritičko razmišljanje, humanost i generalno uzevši, multikulturalni pogled na svijet. Svakako sam ovim dobio satisfakciju za uloženi trud u Gimnaziji 'Niko Rolović', ali, želio sam i od boravka u Engleskoj da izvučem što više”, ispričao je Đorđe za „Vijesti nedjeljom“ .

Robot kojeg je Lacmanović napravio sa kolegama

Za ovu školu internatskog tipa, u početku je dobio stipendiju samo za treću godinu. Maksimalne ocjene i vanškolske aktivnosti-igrao je ragbi za školski tim i formirao je košarkašku sekciju, pored ostalog, navele su školsku upravu da mu dodijeli stipendiju i za IV razred.

Povjerenje je opravdao predvodeći školsku ekipu na nacionalnom tamičenju u robotici koje svake godine organizuje ugledni Univerzitet Sauthempton.

“Još iz vremena školovanja u Baru interesuju me informacione tehnologije, a u ovom takmičenju sam vidio veliku korist i u izgrađivanju sposobnosti za saradnju sa drugim ljudima unutar tima, postizanja cilja u određenim vremenskim rokovima, sposobnostima inovacije i improvizacije. Nas osmorica smo prvo napravili prototip robota od kutija za keks, da bismo za oko dva mjeseca stigli do robota sa deset servo motora koji je mogao da skuplja kocke bez ikakve kontrole. Na takmičenju u grupnoj fazi bili smo prvi, a u nokaut fazi smo završili na osmom mjestu u Velikoj Britaniji”, nastavlja Đorđe.

Njegov cilj je jasan-postići najbolje rezultate u školovanju, steći znanje koje će mu omogućiti specijalizaciju i da postane dio naučno istraživačkih timova. U fokusu su mu astrofizika, kvantna fizika.

“Na duže staze me interesuje istraživački rad kombinovan sa predavanjem na univerzitetu”, zaključio je talentovani Baranin.

Ipak je ljepše napolju

“U inostranstvu sam vidio da mnoge firme u određenim oblastima sponzorišu školovanje u punim iznosima studentima koji ostvaruju vrhunske rezultate, da bi ih kasnije zaposlili i preko njih poboljšali svoje poslovanje. Nisam upoznat da kod nas postoji takva praksa, a svjestan sam da je kod nas u istraživačkom pogledu i naučni rad slabo razvijen”, kaže Đorđe.

Galerija

Bonus video: