CGO: Žugić neće da priča koliko zarađuje

U nevladinom sektoru kritikuju ministarstva koja kriju podatke o visini zarada rukovodilaca
62 pregleda 0 komentar(a)
Ivan Brajović, Radoje Žugić, Foto: Savo Prelević
Ivan Brajović, Radoje Žugić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.08.2013. 07:43h

Centar za građansko obrazovanje (CGO) ponovo je ukazao na problem netransparentnosti organa državne uprave, posebno Ministarstva finansija koje je zadržalo status jednog od najzatvorenijih organa, koji javno daje jedna obećanja, dok u praksi sprovodi drugo.

Ministarstvo finansija, na čijem čelu je Radoje Žugić, se, kako je rekao Vladimir Vučković iz CGO, nakon obavljivanja preliminarnog izvještaja CGO o tome koliko su rukovodioci u organima državne uprave zaradili u 2012. u medijima oglasilo 28. jula sa obećanjem da će u najkraćem roku dostaviti informacije toj organizaciji o visini zarada rukovodećih lica u tom organu.

“I nakon više od 20 dana takve informacije nijesu dostavljene CGO-u”, kazao je Vučković.

Projekat “Koliko su rukovodioci u organima državne uprave zaradili u 2012?” osmišljen je u okviru potprograma CGO “Odgovornost i transparentnost vlasti” sa ciljem da doprinese podizanju svijesti o odgovornom trošenju novca iz budžeta Crne Gore.

Ministarstvo finansija, Ministarstvo prosvjete i sporta i Ministarstvo saobraćaja i pomorstva nijesu dostavili nikakve odgovore, čime su se pozicionirali na tzv. “crnu listu” transparentnosti, skrivajuće sve tražene informacije.

Ministarstva ekonomije, kulture, poljoprivrede, rada i socijalnog staranja, za ljudska i manjinska prava i MUP predstavljaju “najažurnije organe državne uprave jer su u predviđenom zakonskom roku i precizno dostavili tražene informacije”, dok su ostala ministarstva dala nepotpune informacije.

U toku 2012. rukovodećim licima organa državne uprave na ime dobijanja godišnjih neto zarada i drugih naknada po bilo kojem osnovu ukupno je isplaćeno 2.446.745 eura. U ovu sumu ne spadaju prihodi tri ministarstva sa “crne liste” i uprave za antikorupcijsku inicijativu, za igre na sreću, za nekretnine i za mlade i sport koji nijesu dostavili tražene informacije.

“U organima državne uprave, u značajnom broju slučajeva, ne postoji svijest o svrsi i značaju Zakona o slobodnom pristupu informacijama”, ocijenio je Vučković.

Bonus video: