Ljekari umalo ubili Esmiru Murić

Mlada Rožajka tvrdi da su je u Kliničkom centru Crnu Gore nepotrebno zračili, jer su pogrešno “utvrdili” da boluje od karcinoma
593 pregleda 60 komentar(a)
Ažurirano: 21.08.2013. 17:55h

Rožajka Esmira Murić optužila je nadležne u Kliničkom centru Crne Gore da su je bespotrebno zračili misleći da ima karcinom materice. Pri tom su izazvali oštećenja njenih unutrašnjih organa, zbog čega je morala na intervenciju u Beograd.

Ona je “Vijestima” ispričala da od aprila 2011. godine ima problem sa bubrezima i da se još tada žalila na bolove u kuku i preponama, ali da je tek nakon nekoliko mjeseci kasnije otkrivena urinarna sepsa zbog koje joj je odstranjen desni bubreg.

Međutim, tada, kako ona tvrdi, počinju njeni problemi i lutanje od ljekara do ljekara, od Rožaja, Berana i Bara do Podgorice. U tom haosu dijagnoza, kako je kazala, samo je jedan ljekar u beranskoj bolnici Bendije Lucević pomenuo da je možda problem ginekološke prirode.

Murić kaže da ljekari u Kliničkom centru Crne Gore nijesu željeli da joj daju uput za Beograd da se ne bi otkrilo da su napravili grešku

Ona je napomenula da je rana nakon terapije bubrega neprestalno curjela, ali da ljekari opet nijesu bili jednoglasni u tvrdnjama da li su u pitanju končići ili fistupala. Ljekari nijesu bili saglasni ni oko novih bolova koje je Murić imala.

“Na Kliniku za onkologiju sam smještena 5. marta i ostala 10 sedmica. Počeli su ponovo bolovi, posebno noga, ja sam doktorki Vanji Karađinović to kazala, a ona je odgovorila da je sigurno kancer u pitanju. Najprije je rekla da je na vaginalom zidu, zatim na karlici. Određena mi je terapija od 11 zračenja i dvije hemopotencijacije”, kazala je ona.

Ljekar koji je pratio u privatnoj praksi dr Saša Ljubenković bio je mišljenja da prije nego počne sa terapijom uradi dodatne analize, budući da nema jedan bubreg i da posljedice mogu biti ozbiljne.

Iz Kliničkog centra, u kojemu se Murić najveći dio vremena liječila, kazali su da na osnovu uvida u medicinsku dokumentaciju nijesu našli propust u medicinskom zbrinjavanju

Prema riječima Murić, ipak je počela sa zračenjem, iako scintigrafija nije bila urađena. U međuvremenu Esmira je uradila i taj pregled, koji nije dokazao da ima recidiv bolesti.

"Do kraja sam primila terapije i pokazala doktorki da sam uradila scintigrafiju i da nije pokazalo postojanje kancera. Ona je rekla da sa tim nije ništa dokazano. Tražila sam da idem na PET/CT skener, koji je jedno mogao to sa sigurnošću da dokaže. Nakon više nadgornjavanja, u Istanbul sam otišla 29. aprila i pregled je pokazao da nema metastaza, te da je u pitanju samo zapaljenski proces u bubregu", kazala je ona.

Tada joj je preporučeno da uradi još jedan pregled - laparaskopiju. U međuvremenu je, kako tvrdi, otkriveno da ima radionekrozu unutrašnjih organa, uzrokovanu prezračenjem.

Nijesu htjeli da mi daju uput za Beograd

Murić kaže da ljekari u Kliničkom centru Crne Gore nijesu željeli da joj daju uput za Beograd da se riješi oštećenje njenih unutrašnjih organa zbog nepotrebnog zračenja, jer bi se tada otkrilo da su napravili grešku.

"Pokrenuću postupak jer ne znam zašto sam svima greška, od Rožaja, Berana, Bara, do KCCG. Mjesec dana konstantne bolove imam, do morfijuma su me doveli i niko ništa nije preduzimao. Konzilijum radioterapije nije želio da čuje. Punih godinu dana meni je tako. Svih 11 terapija bilo je nepotrebno, jedino mogu da se zahvalim osoblju ginekologije koje me je prihvatilo, dok niko nije došao od urologa i hiruga da pita kako sam dok sam bila tamo smještena”, kazala je Murić.

Ona je trenutno kod kuće u Rožajama gdje se oporavlja od operacije u Beogradu. U Beogradu je potvrđeno da su njeni unutrašnji organi prezračeni.

KCCG: Sve smo radili u skladu sa doktrinom

Iz Kliničkog centra, u kojemu se Murić najveći dio vremena liječila, kazali su da na osnovu uvida u medicinsku dokumentaciju nijesu našli propust u medicinskom zbrinjavanju.

“Sve zdravstvene usluge pacijentkinji su u našoj ustanovi pružene u skladu sa madicinskom doktrinom, odnosno medicinskim indikacijama”, piše u odgovoru dostavljenom “Vijestima”.

Galerija

Bonus video: