Katastrofalne posljedice nevremena u Rožajama

Dan poslije nevremena nagađalo se da će samo sanacija štete na putnoj infrastrukturi iznositi između 300.000 i 400.000 eura, ali novije procjene govore da će koštati mnogo više
105 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 19.08.2013. 16:29h

Nevrijeme koje je prošle subote pričinilo značajnu materijalnu štetu na putnoj infrastrukturi i domaćinstvima u mjesnim zajednicama Balotiće i Plunci, nanijelo je nekim porodicama i trajne posljedice. Pored toga što su ostali bez ljetine, najmanje desetak familija koje žive od poljoprivrede ostale su i bez njiva.

Predsjednik MZ Balotiće Rifat Dautović kazao je da je usljed nevremena oko 70 porodica pretrpjelo manju ili veću materijalnu štetu.

„Tačan iznos utvrdiće Komisija za procjenu štete od elementarnih nepogoda koja je cijele prethodne sedmice bila na terenu. Međutim, desetak porodica je pretrpjelo neprocjenjivu štetu jer su im klizišta, kojih je bilo više od 30, uništila njive. Na toj zemlji oni više neće moći da sade, a prehranjivali su se od poljoprivrede“, rekao je Dautović.

On je najavio da su mještani, s obzirom na to da im je ugrožen izvor egzistencije, prinuđeni da se za pomoć obrate i Ministarstvu poljoprivrede.

Ganiji Dautoviću nevrijeme je potpuno uništilo voćnjak, a većinu poljoprivrednog zemljišta više neće moći da koristi.

Veliko nevrijeme u Rožajama: Bujice nosile štale u Balotićima >>>

„Njiva i voćnjak su potpuno poplavljeni, a zasuli su ih i zemlja i kamenje. Naročito je uništen dio na kojem smo njegovali visokorodnu travu. Većinu zemljišta nećemo više moći da koristimo jer ga je nemoguće očistiti. To je kao da je neko na jednom mjestu izručio 100 kamiona zemlje i kamenja. Zatrpana nam je i česma odakle smo koristili vodu za piće. Trenutno nemamo gdje ni da napajamo stoku, jer su uništena i korita, a pitanje je kako ćemo dočekati zimu s obzirom na to da su sijena koja smo pripremili neupotrebljiva od blata ili potpuno odnijeta“, rekao je Ganija Dautović.

Njegov rođak Isljam Dautović je pretrpio skoro najveću štetu. Od vode mu je potkopana kuća, pa strahuje da ne ostane i bez nje i bez puta koji klizište još nosi. Stradali su mu i kompletan materijal za štalu, blokovi, cement, pijesak, šljunak, drvenarija. Uništen mu je sav zasađeni krompir, a njiva potpuno odnesena.„U ovom trenutku me je najviše strah za kuću i put. Preživljeli smo jednu nezapamćenu katastrofu. Da smo to na filmu gledali pa je strašno, a kamoli doživljeti to. Skoro sve nam je stradalo. Njivu više nemamo, a ona nas je hranila. Živimo od 80 eura penzije koju sam naslijedio od oca. Od toga školujem četvoro djece. Ne znamo kako ćemo dalje“, rekao je Isljam Dautović.

On smatra da se u mjesnim zajednicama život ne može normalizovati ako u pomoć ne pritekne država.

„Mnogo je domaćinstava ugroženo, najviše pleme Dautovića. Trebaće vremena da se vratimo u normalu. Predsjednik Opštine Nusret Kalač je svakog dana na terenu i zahvalni smo mu na tome. Pomaže koliko može, ali smo svi svjesni koliko je mali lokalni budžet. Ukoliko nam država ne pomogne propali smo. Sjever je svakako zapostavljen, a Rožaje je jedna od siromašnijih opština. Sada nam sve zavisi od države. Neko bi trebalo da dođe, da se uvjeri na licu mjesta. Zapali smo u neopisivi haos“, rekao je Isljam Dautović.

Poljoprivredno zemljište je uništeno i Rustemu Dautoviću koji četvoročlanu porodicu prehranjuje od penzije. Njegov sin Nusret kazao je da je klizište odnijelo njivu 200 do 300 metara.

„Nanijeto je i mnogo blata, zemlje, drva, kamenja. Teško je sve to očistiti i vratiti u prvobitno stanje. Ta njiva nas je hranila. Potrebna nam je pomoć nadležnih kako bismo mogli da je osposobimo da naredne godine išta na njoj možemo da posadimo. Ukoliko to izostane, ne znamo šta da radimo. Nekako ćemo morati dalje“, rekao je Nusret Dautović.

Otklonjen kvar na Grlji

Kvar na vodovodu Grlje, zbog kojeg nekoliko stotina Rožajaca danima nije imalo uredno vodosnabdijevanje, otklonjen je krajem prošle sedmice. Direktor „Vodovoda i kanalizacije“ Safet Murić kazao je da je poteškoće izazvala velika količina kiše koja je ponijela oko 40 metara cjevovoda starog oko pola vijeka.

„Zamjena cijevi je obavljana na veoma nepristupačnom terenu do kojeg se može doći samo pješke, pa je i neophodan materijal za sanaciju nošen na rukama. Uprkos tome, uspjeli smo da u optimalnom roku završimo radove, pa je vodosnabdijevanje u gradu sada uredno, a dobar pritisak imaju i mještani koji žive na visočijim kvotama“, rekao je Murić. Zbog kvara na pomoćnom vodovodu Grlja bez vode je direktno bila Industrijska zona Zeleni i dio naselja prema Balotićima.

Kako je tokom kvara na njemu korišteno samo izvorište Ibar koje nije moglo da zadovolji sve potrebe, potrošači dijela Bandžovog brda, Carina, Hurija, jednog dijela Ibarca i drugih naselja preko dana su bili bez vode koja je smanjenim intenzitetom dolazila samo u kasnim noćnim satima. Murić je ponovio da će pitanje vodosnabdijevanja trajno biti riješeno tek kada bude završen novi vodovod čija je izgradnja počela prvog juna. Njegov kapacitet će biti dvije hiljade kubika, što je skoro sedam puta više od vodovoda sa kojeg se trenutno snabdijevaju Rožajci.

Procjena štete još nije završena

Lokalna uprava je očekivala da će u petak imati grubu procjenu štete nastale na putnoj infrastrukturi i objektima za stanovanje. S obzirom na to da se spisak porodica svakodnevno produžava, Komisija za procjenu štete od elementarnih nepogoda je posao produžila još nekoliko dana. Predsjednik Opštine Rožaje Nusret Kalač kazao je da postoji mogućnost da preliminarna procjena bude poznata danas.

Dan poslije nevremena nagađalo se da će samo sanacija štete na putnoj infrastrukturi iznositi između 300.000 i 400.000 eura, ali novije procjene govore da će koštati mnogo više. Državna Komisija za procjenu šteta od elementarnih nepogoda, koja nije obišla teren, uputila je rožajskoj Opštini interventnu novčanu pomoć od svega 30.000 eura.

Ne može se prema katunima

Predsjednik MZ Balotiće Rifat Dautović je naglasio da su putevi ka katunima, na kojima je trenutno 30 do 40 domaćinstava, još neprohodni. „Te porodice ne mogu da se vrate kućama, niti da dotjeraju sijeno koje su pripremili za zimu. Samo neki od njih su pješice i otežano stigli do sela i u domovima zatekli štetu koju je prouzrokovalo nevrijeme“, rekao je Dautović.

Galerija

Bonus video: