Branimir Gvozdenović o obnovi barske marine: Prijetnje nam kod Rige neće pomoći

Ministar vidi u septembru mogući pomak u rješavanju pitanja obnove
67 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 16.08.2013. 18:57h

Bar bez marine definitivno nije prava turistička destinacija - ovaj stav predsjednika Opštine Žarka Pavićevića, saopšten novinarima nakon sastanka sa ministrom turizma Branimirom Gvozdenovićem, upečatljivo opisuje nezadovoljstvo lokalne samouprave zato što još nema pomaka ka dugo očekivanom pokretanju investicija u najatraktivnijem dijelu urbanog barskog jezgra.

Iako je već istekao zakonski rok u kojem je, nakon što je Vlada proljetos konačno usvojila državnu studiju lokacije za marinu, većinski vlasnik AD Marina Bar morao ući u investicije, na licu mjesta nema nikakvih promjena, a iz Vlade nikakvih naznaka da bi ova privatizacija mogla biti raskinuta.

Letonski konzorcijum iz Rige, u kojem su “AS Latvijas Krajbanka” i kompanija “SIA Multikapitals” ugovorom o kupoprodaji akcija potpisanim sa Vladom i fondovima 29. decembra 2010. otkupio je paket od 54 odsto akcija i stekao pravo i obavezu investicionog ulaganja i dovođenja razvojnog projekta do kraja. Slovom ugovora, većinski vlasnik je trebalo da investira 12 miliona eura u marinu, s početkom od isteka 60 dana nakon usvajanja studije lokacije.

Branimir Gvozdenović je na pitanje “Vijesti” šta Vlada ovdje planira da uradi odgovorio da je do sada prijetnja raskidom privatizacionog ugovora dala dobre rezultate u nekoliko slučajeva

“Pored Maljevika i Kraljičine plaže, treća lokacija koja je veoma značajna za razvoj Bara i barskog turizma je marina, donijeta je državna studija lokacija i investitor je u obavezi da što prije krene u investicione aktivnosti, a postoji mogućnost i raskida privatizacionog ugovora i da se traži novi strateški partner”, ocijenio je Pavićević.

Resorni ministar je potvrdio da je od Opštine zatražen njegov lični doprinos u što bržem prevazilaženju sadašnje pat pozicije, tim prije jer je i sam Baranin.

Branimir Gvozdenović je na pitanje “Vijesti” šta Vlada ovdje planira da uradi odgovorio da je do sada prijetnja raskidom privatizacionog ugovora dala dobre rezultate u nekoliko slučajeva, prije svega kod Centra za odmor i rekreaciju u Igalu, a slično se očekuje i za hotele na Žabljaku.

“Sa postojećim partnerom u Marini to neće biti tako jednostavno, jer je kod njega pokrenuto pitanje stečaja. Ministarstvo saobraćaja se ovim intenzivno bavi, u septembru očekujemo jasnu informaciju”, rekao je Gvozdenović.

Pavićević traži da se Gvozdenović više angažuje (FOTO: Anto Baković)

On je dodao da su sa aspekta turizma očekivanja da se ovaj proces maksimalno ubrza, jer se Crna Gora pozicionira kao posebna destinacija jahting turizma, a na ovom planu u 2013. ima značajane pozitivne pomake.

“Zbog toga je svako kašnjenje aktiviranja punih kapaciteta marine za Bar jako komplikovano, pa odatle i zahjev opštine da se kao ministar dodatno uključim u taj posao i da sa kolegama iz Vlade tražim da se to maksimalno ubrza. Koliko je za Tivat značajan aerodrom, toliko su za Bar značajni marina i luka”, zaključio je Gvozdenović.

“Ohrabren sam interesovanjem investitora za barsku marinu na koju će dodatno uticati pozitivan progres oko Maljevika i Kraljičine plaže. Klijentela gostiju koja će tražiti smještaj u tim prestižnim kompleksima zahtijevaće sigurno i ponudu nautičkog turizma”, zaključio je ministar.

Galerija

Bonus video: