Podrška Tufiku Softiću iz ambasade SAD: Amerika prati tok istrage

“Zanimalo ih je kako se razvija situacija, u kom pravcu ide istraga, kao i kako policija radi na rasvjetljavanju ovog, ali i napada na mene iz 2007. godine", kaže Tufik Softić
103 pregleda 13 komentar(a)
Sju Kej Braun, Foto: Zoran Đurić
Sju Kej Braun, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 16.08.2013. 16:26h

Šefica odjeljenja za medije i kulturu ambasade Sjedinjenih Američkih Država Šeli Siver i predstavnik te ambasade Saša Brajović, juče su saopštili da pružaju podršku novinaru Tufiku Softiću, ispred čije je kuće u nedjelju veče bačena eksplozivna naprava.

Oni su telefonom pozvali Softića i interesovali se za tok istrage.

“Zanimalo ih je kako se razvija situacija, u kom pravcu ide istraga, kao i kako policija radi na rasvjetljavanju ovog, ali i napada na mene iz 2007. godine. Prenijeli su mi pozdrave ambasadorke Sju Kej Braun, zakazali smo skori susret i naglasili su mi da su otvoreni za bilo kakav moj poziv”, rekao je Softić.

U dvorište porodične kuće Softića, u nedjelju, oko 22 sata bačen je eksploziv sa sporogorećim štapinom.

Iako je, nakon napada, prva informacija iz policije bila da je u Softićevu avliju bačena šok bomba, novinar “Vijesti” i “Monitora” kazao je da mu je policijski vještak rekao da je u njegovo dvorište bačen trotil - moćan eksploziv.

Policijski inspektori iste večeri su na informativni razgovor priveli nekoliko osoba iz Berana i od njih prikupili obavještenja i pregledali snimke sa nadzornih kamera u marketu “Voli”, gdje je Softić trgovao neposredno prije eksplozije.

U Centru bezbjednosti Berane, saslušano je više osoba povezanih sa Berancem Vladanom Simonovićem, a izvor “Vijesti” iz policije rekao je ranije da inspektori provjeravaju alibi nekoliko njegovih rođaka, kako bi suzili krug mogućih napadača.

Simonović je uhapšen krajem jula zbog sumnje da je sa Rožajcem Velijom Hotom, u Crnoj Gori oprao 1.287.000 eura stečenih od prodaje droge u inostranstvu.

Softić je o tom slučaju pisao i u "Vijestima" i u "Montoru".

Policija se nije zvanično oglašavala o napadu na Softića, a na pitanja “Vijesti” odgovorili su da preduzimaju sve aktivnosti iz svoje nadležnosti.

Inspektorima je trebalo šest godina da se ozbiljnije pozabave rasvjetljavanjem prvog napada na Softića, koji je u večernjim satima 1. novembra 2007. brutalno pretučen na ulazu porodične kuće.

Od Softića je, prije par dana uzet DNK uzorak, koji će inspektori, kako su mu rekli, uporediti sa tragovima krvi pronađenim na drvenim palicama koje je policija 2007. godine oduzela od "nekih bezbjednosno interesantnih osoba".

Bonus video: