Regata u Tivtu

"Palinuro" za dužinu čamca preveslao "Jadran"

Dvije ekipe od po osam veslača sa kormilarom trkale su se u kuterima sa „Jadrana“ na stazi dugoj jednu nautičku milju na potezu od središta Tivatskog zaliva prema gradskoj rivi Pine
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.08.2013. 14:02h

U sklopu posjete školskog broda Ratne mornarice Italije, jedrenjaka „Palinuro“ Crnoj Gori i našim oružanim snagama, u Tivtu je juče održana veslačka regata u kojoj su snage odmjerili članovi posade „Palinura“ i školskog broda Mornarice VCG, jedrenjaka „Jadran“.

Dvije ekipe od po osam veslača sa kormilarom trkale su se u kuterima sa „Jadrana“ na stazi dugoj jednu nautičku milju na potezu od središta Tivatskog zaliva prema gradskoj rivi Pine gdje je, ispred „Jadranovog“ veza, bio i cilj regate.

Veoma motivisana i mnogo mlađa italijanska posada sastavljena od kadeta – polaznika Škole za podoficire IRM iz Taranta, uspjela je da u vrlo izjednačenoj trci, za dužinu čamca na kraju pobijedi mnogo iskusniji veslački tim sa „Jadrana“.

"Utekoše vam Italijani!" (Foto: Siniša Luković)

„Džabe vam 200 godina iskustva više u čamcu, utekoše vam Italijani!“- u šali su posadi „Jadrana“ dobacivali posmatrači koji su sa obale i usidrenih jahti posmatrali ovo prijateljsko nadmetanje, aludirajući na veliku starosnu razliku izmedju naših „veterana“ i poletnih mladih italijanskih budućih mornaričkih oficira.

Prilika za nezvanični „revanš“ odmah je iskorištena pa su naši „na iskustvo“ dobili Italijane, brže konopom izvlačeći iz mora „svoj“ dio teškog kutera na sohe na palubu „Jadrana“. Cijeli dogadjaj protekao je u veselom raspoloženju i razmjeni prijateljskih dosjetki izmedju mornara, podoficira i oficira dviju država.

Prigodan poklon - trofej u obliku jedra - pobjednicima regate uručio je komandant školjskog broda „Jadran“, poručnik bojnog broda Goran Pajović, a manifestaciji je prisustvovao i komandant Mornarice VCG, kapetan bojnog broda Darko Vuković koji je takođe čestitao italijanskoj posadi.

Galerija

Preporučujemo za Vas