slučaj softić

Sindikat medija zahtijeva prijem kod Drobniča, Konjevića i predstavnika OEBS-a

Sindikat je podsjetio da su se u posljednja dva mjeseca desila četiri, fizička i verbalna, napada na medijske radnike
1 komentar(a)
Marijana Camović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Marijana Camović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 13.08.2013. 11:59h

Sindikat medija Crne Gore zahtijevaće hitan prijem kod šefa Delegacije Evropske unije u Podgorici Mitje Drobniča, ovlašćenog predstavnika misije OEBS i ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića, zbog učestalih napada na medijske radnike.

Sindikat je podsjetio da su se u posljednja dva mjeseca desila četiri, fizička i verbalna, napada na medijske radnike.

"Novinarima Monitora je prijetio i vrijeđao ih opštinski funkcioner Mile Šuković, spaljen je automobil novinara Dnevnih novina Uroša Radulovića, na zadatku je prebijen fotoreporter Vijesti Ivan Petrušić, a prije dva dana bačena je bomba ispred kuće novinara Vijesti i Monitora Tufika Softića”, naveli su iz Sindikata medija.

Predsjednik Sindikata Marijana Camović podsjetila je i da je Softić brutalno pretučen prije sedam godina i da do danas počinioci ni nalogodavci napada nijesu pronađeni.

"Ni ovi, kao ni prethodni napadi na novinare, do sada nijesu efikasno riješeni. Djela se ponavljaju, a apeli i osuda su sve što državni organi na svim nivoima preduzimaju da se sa tom praksom prekine”, upozorila je ona.

Camović je pitala šta još Softiću kriminalci treba da urade da bi predstavnici vlasti prihvatili činjenicu da je njegov život ugrožen i našli način da ga zaštite.

Prema njenim riječima, nezainteresovanost države, koju može biti shvaćena i kao njena nemoć, pokazuje da nema ozbiljnih namjera da se stanje medijskih sloboda uzdigne na veći nivo.

"Oni koji trenutno predstavljaju državu morali bi biti svjesni situacije u kojoj rade crnogorski novinari jer iako zatvaraju oči i uši pred onim što nam se svakodnevno događa, brojne opomene iz međunarodne zajednice ne mogu ignorisati”, poručila je Camović.

Ona je kazala da od Konjevića u Sindikatu traže da dokaže da država nije kaputulirala pred kriminalom.

"Tražimo da rasvjetljavanje ponovljenog napada na Tufika Softića bude prvi efikasno riješen slučaj ugrožavanja novinara. Dok se to ne desi svaki medijski radnik treba da zna da nije slobodan, da se ne može pisati o kriminalu i korupciji niti uopšte baviti našom profesijom, da crnogorsko društvo nije slobodno i da država neće da nas štiti”, rekla je Camović.

Ona je kazala da medijskim radnicima ne trebaju pisma podrške i saopštenja za javnost onih koji treba da rade na rješavanju slučaja, kad već, kako je navela, nijesu umjeli da ga preduprijede.

"Treba nam akcija, i to ona koja će da da rezultat, jer smo ih do sada imali smo u najavi. Neko mora da snosi odgovornost i za ovaj, ali i za sve prethodne napade, jer iako ih ni policija ni tužilaštvo ne pominju mi ih nijesmo zaboravili”, poručila je Camović.

Preporučujemo za Vas