Operacija Jasmini vratila djetinjstvo

Donacijama obezbijeđen hirurški zahvat u Istanbulu za djevojčicu bez zdravstvenog osiguranja
88 pregleda 9 komentar(a)
Jasmina UNHCR, Foto: UNHCR
Jasmina UNHCR, Foto: UNHCR
Ažurirano: 13.08.2013. 18:16h

Sedmogodišnjoj Jasmini je dijagnostifikovana arteriovenska malformacija u mozgu i imala je 33 odsto šansi da do desete godine pretrpi krvarenje koje bi dovelo do moždanog udara ili čak smrti.

Kako su iz UNHCR-a saopštili “Vijestima”, u decembru 2012. godine neuspješno je operisana na Institutu za neurohirurgiju u Beogradu.

“Njen hirurg je preporučio zahvat gama nožem, koji bi bio izveden u Istanbulu. Situacija je bila veoma ozbiljna i morala je biti hitno riješena”, kazali su iz te organizacije.

Zbog toga su organizacije UNHCR i HELP preuzele na sebe težak i zahtjevan zadatak, da nađu odgovarajuće donacije i organizuju put za malu Jasminu i njenu majku za Instanbul, gdje bi bila operisana.

Jasmina ima status interno raseljenog lica, zbog čega Fond za zdravstveno osiguranje nije mogao da pokrije troškove njene operacije. Dodatne komplikacije predstavljala je, kako su kazali, i majčina nepismenost.

“Nakon što je bila obaviještena o Jasmininom slučaju, turska ambasada je ponudila svoju pomoć. Njegova ekselencija ambasador Mehmet Nijazi Tanilir se lično založio i postarao da se Jasmini pomogne. Kontaktirao je aviokompaniju Turkish Airlines i motivisao ih da se uključe. Kompanija je velikodušno donirala povratne karte za djevojčicu i njenu majku. Kada je porodica došla da preuzme karte, uprava Turkish Airlinesa je uveselila Jasminu i njenog brata poklon paketima”, saopštili su iz UNHCR-a.

Napominju da su imali raznovrstan i posvećen tim ljudi koji su radili punom parom da Jasmini obezbijede pomoć, pa je njena operacija imala sve šanse da bude uspješna.

“I bila je! Samo dva dana nakon procedure ona je potpuno zdrava bila u krugu svoje porodice. Sada Jasmina živi svoj život kao i svaka druga sedmogodišnjakinja – igrajući se sa svojim drugarima, razmišljajući o školi i sanjareći o tome kako će da postane princeza ili astronaut kada poraste. Jer sada, nakon što je dobila ovu bitku, zna da će zaista i porasti”, kazali su iz UNHCR-a.

Bonus video: