NTO samo zna da se hvali sa Bijonse

Direktori malih hotela nezadovoljni lokalnim vlastima i turističkim organizacijama
345 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 11.08.2013. 18:07h

Jedan od isplativih biznisa za one rijetke koji imaju novac i znanje jeste da otvore mali hotel u Crnoj Gori. Mali hoteli kojih ima 145, godišnje ostvare oko milion noćenja, pa ih je na talasu sve većeg interesovanja od početka 2013. otvoreno pet novih.

Podaci Nacionalne turističke organizacija kažu da više od dvije trećine ukupnog broja registrovanih hotela jesu takozvani mali hoteli koji raspolažu sa 4.896 ležaja. Iako su kategorisani od jedne do pet zvjezdica, najviše ih je sa tri i četiri zvjezdice.

Hotelijeri iz više crnogorskih gradova tvrde da ih konkurencija ne ugrožava, a da uticaj velikih hotela ni ne osjećaju jer je u cijeloj državi njih svega nekoliko. Najveći problem je nerazumijevanje lokalnih vlasti, a neki ne uspjevaju da uspostave dobru saradnju ni sa NTO i lokalnim turističkim organizacijama.

Direktor hotela “Forza Mare” koji raspolaže sa 10 apartmana Bojan Joketić kaže da radi svega šest mjeseci u godini i da su popunjeni oko 85 odsto. Za prvog čovjeka jednog od 30 malih hotela u Kotoru dileme nema, konkurencija može samo da pomogne biznis.

“Smatram da veliki hoteli i resorti visoke kategorije mogu svojim sadržajima da doprinesu boljem radu malih hotela i produžavanju sezone na osam mjeseci. Nažalost takvih hotela u Kotoru nema", kazao je Joketić.

Kada je u pitanju saradnja sa lokalnom i nacionalnom i Turističkom organizacijom, Joketić je rekao da se tu ne mogu pohvaliti.

”Za sve ove godine poslovanja nikada nam se niko od institucija nije obratio sa pitanjem kako poslujemo ili šta je to što zajedničkim snagama možemo promijeniti . NTO zna samo da se pohvali činjenicom da su mnoge poznate ličnosti iz svijeta boravile u Forza Mare hotelu - Bijonse, JayZ, Tina Tarner, Roberto Cavali, Piter Mendelson, Gvardiola, Ronald de Bur.”

Joketić ipak napominje da je saradnja sa Ministarstvom turizma odlična, ali da nemaju reklamu na prestižnim sajtovima jer NTO mora prvo da sklopi ugovor sa njima.

“NTO treba još mnogo da radi na brendiranju Crne Gore”, kaže Joketić .

Gosti u njegov hotel najviše dolaze preko različitih Internet portala, ali kada dođu u Kotor može da ih čeka i iznenađenje - inspekcija.

“Uvidom u poslovanje pojedinih objekata mogu da vide ko, koliko i kako legalno radi, a ne da upadaju svaki dan u hotel i da plaše goste. Mislim da je suludo gostima hotela koji se hrane u restoranu hotela svake sekunde nositi račun koji je potrebno potpisivati", rekao je Joketić.

Jedan od malih hotela u Tivtu je Montenegrino u centru i njegovi gosti su pretežno poslovni ljudi. Objekat koji posluje već šest godina ima deset soba sa 22 ležaja i kategorisan je sa četiri zvjezdice.

Budući da Tivat nema većih hotela visoke kategorije Montenegrino ne osjeća njihovu konkurenciju. Kada su rezervacije u pitanju, kako je rekao direktor Milivoje Tomašević, najviše se oslanjaju na Internet sajtove.

U Tomaševićevom hotelu odsjedaju većinom stranci, a što se ove sezone tiče on naglašava da je posjeta u „Montenegrinu“ dobra te da bilježe rast broja gostiju od oko 20 odsto.

“Najvažiniji i možda jedini problem koji imamo u poslovanju je odnos lokalne uprave Tivta prema nama. Evo godinama u kontinuitetu sa nekim zahtjevima koje šaljemo Opštini, pokušavamo da stvorimo minmum uslova za normalno poslovanje, ali do danas u tome nijesmo uspjeli“, rekao je Tomašević.

Preciznije, on kaže da Opština Tivat nije u mogućnosti ili ne želi da im obezbjedi parking sa dvorišne strane hotela, iako je on po važećoj planskoj dokumentaciji za ovaj dio Tivta, ucrtan na opštinskoj parceli koja se nalazi ispred ulaza u recepciju.

Tomaševiću je, osim toga, više puta odbijen zahtjev za dozvolu postavljanja bilborda koji bi objašnjavali.

“Ako to nije biznis barijera, onda ja ne znam što jeste”, zaključio je Tomašević.

U Herceg Novom je situacija slična, hotelijeri se snalaze za goste ali im je lokalna uprava glavni problem.

Hotel Perla na Savini u Herceg Novom je kategorisan sa četiri zvjezdice i dobitnik je prestižnih nagrada na raznim međunarodnim sajmovima. Započet kao porodični biznis prije 12 godina preduzeće u čijem je vlasništvu se iz godine u godinu proširuje i unapređuje svoju ponudu.

“Investiramo u održavanje i poboljšanje kvaliteta usluge, a sredinom 2011. god. obnovili smo i renovirali sve smještajne kapacitete u centralnoj zgradi Hotela”, kazao je direktor hotela Igor Popović.

Hotel Perla radi tokom čitave godine i više od 90 odsto gostiju su iz inostranstva, a ostatak iz Crne Gore i regiona.

On je kazao da su, za razliku od lokalne vlasti, uradili na promociji i hotela i grada.

“Problemi su skoro svake godine identični. Zvaničnici obećavaju da će do početka turističke sezone završiti sve radove.

Problem je što mi nemamo definisan početak i kraj sezone. Naš hotel punim kapacitetom radi već od kraja aprila pa do sredine oktobra”, objasnio je Popović koji se oslanja na online rezervacije.

To je najveća prepreka poslovanju koju je Popović istakao. Radovi na kanalizacionom kolektoru na trasi šetališta uz more, od Meljina ka hotelu Plaža, neposredno uz hotel Perla trajali su skoro do polovine juna.

Ko može da profitira

Predstavnica za odnose sa javnošću Nacionalne tursitičke organizacije (NTO) Jelena Popović kazala je da se mali hoteli klasifikuju kao hoteli sa kapacitetom do 25 soba i za njih je karakteristično da su porodičnog tipa i da „gostima upravo taj prisniji ambijent i posebna pažnja pomažu da iskuse čari mikrodestinacije u koju dolaze“.

Ona očekuje da će u narednom periodu mali hoteli raditi u punoj funkciji, s obzirom na to da su individualna putovanja na kojima se njihova popunjenost zasniva, prisutna tokom čitave godine.

"Cjelogodišnji rad će obezbijediti radna mjesta, što ima neposredan uticaj na motivisanje zasposlenih da pokažu i veću brigu o gostu i pruže kvalitetan servis. NTO putem marketinškog komuniciranja preporučuje ove hotele kao izuzetno kvalitetne. Kanali promocije su raznovrsni. Kulturno nasljeđe, tradicionalno gostoprimstvo, lokalne gastronomske vrijednosti su dobar materijal za koncipiranje individualne ponude koja se uspješno može predstaviti inostranom tržištu kroz smještajne i restoraterske sadržaje", rekla je Popović.

Zaboravili na kolašinske hotelijere

Više vlasnika ili upravnika žabljačkih hotela različitog ranga i kapaciteta “Vijestima” je kazalo da među njima vlada kolegijalnost i saradnja

Reljić svoje goste obezbjeđuje preko turističkih organizacija sa kojima godinama ima dobru saradnju.

"Saradnja sa lokalnom turističkom organizacijom skoro i ne postoji. Vrlo mali broj gostiju obezbijedim preko njih ili uz njihovu pomoć. Čak nijednom u 15 dana kod mene ne dođe gost zahvaljujući angažmanu Turističke organizacije”, rekao je Reljić.

On je rekao da u junu i julu gotovo da nije imao gostiju, ali da je avgust za 80 odsto bolji i da je „sada zadovoljan bez obzira što je u Kolašinu sada kraj sezone”.

Više vlasnika ili upravnika žabljačkih hotela različitog ranga i kapaciteta “Vijestima” je kazalo da među njima vlada kolegijalnost i saradnja. Iako nije u pitanju ukupno veliki broj hotela, tvrde da kada se popune veliki, goste upućuju u male.

Bonus video: