Utvrđen mobing u Kliničkom centru Crne Gore

U Inspekciji rada, koja djeluje u okviru Uprave za inspekcijske poslove, nijesu precizirali i koje su mjere preduzeli radi uklanjanja nepravilnosti
0 komentar(a)
Milan Mijović, Foto: Zoran Đurić
Milan Mijović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 10.08.2013. 14:52h

Inspekcija rada je tokom 2012. i 2013. godine dobila četiri prijave zaposlenih u Kliničkom centru Crne Gore, koji su se žalili na mobing, raspoređivanje na drugo radno mjesto i način na koji je zasnovan ili prekinut radni odnos.

Koliko je najveća zdravstvena ustanova u Crnoj Gori, koju vodi Milan Mijović, dobar poslodavac pokazuje podatak da su inspektori utvrdili da je veći dio prijava bio osnovan, zbog čega su i preduzeli mjere iz svoje nadležnosti.

U Inspekciji rada, koja djeluje u okviru Uprave za inspekcijske poslove, nijesu precizirali i koje su mjere preduzeli radi uklanjanja nepravilnosti.

Direktorica NVO Vladavina prava Tatjana Jovović, kazala je da „pada u oči” informacija da je u najvećem kolektivu u Crnoj Gori, Kliničkom centru, koji broji više od 2.000 zaposlenih, u periodu od januara do juna 2013. godine izvršena samo jedna kontrola Zdravstveno-sanitarne inspekcije.

"To čudi iz razloga što ova ustanova ima 30 organizacionih jedinica. Svi građani Crne Gore koriste usluge te ustanove, a kvalitet pružene usluge, osim od stručnosti zaposlenih, zavisi i od kvalitetnog radnog ambijenta i kvalitetne zaštite na radu”, kazala je Jovović.

Iz Uprave za inpekcijske poslove su kazali da je u kontrolama zdravstvenih ustanova bilo 111 nepravilnosti, ali se iz evidencije ne može utvrditi koje se nepravilnosti odnose na javne, a koje na privatne ustanove.

Inspektori zdravstveno-sanitarne struke su u kontrolama najčešće nailazili na neposjedovanje dokumentacije za kadar, i to u čak 30 slučajeva, dok je neobezbjeđivanje kontinuiteta zdravstvene zaštite bio problem u 20 kontrola.

Nadzorom je utvrđeno da se u zdravstvenim ustanovama Zakon o ograničenju upotrebe duvanskih proizvoda nije poštovao u dva slučaja, dok su apotekari čak 20 puta izdali lijek bez potrebnog recepta.

Službenici glavne žrtve

Jovović je kazala da se do sada niko iz KCCG nije obratio toj organizaciji zbog kršenja prava iz radnog odnosa. Ona je napomenula da ta organizacija pruža podršku mobingovanim osobama koje im se dobrovoljno jave, i pozvala da to učine na mejl adresu: vladavinapravacg@gmail.com.

"Mobingovane osobe koje su nam se javile ni u jednom slučaju nijesu dobile pomoć i zaštitu od sindikata iako su je tražile. Do sada nam se prijavio veliki broj zaposlenih kojima su ugrožena prava iz radnog odnosa, uglavnom iz javnih preduzeća i državnih institucija", kazala je ona.

Bonus video: