Doktori još 20 dana mogu da rade na dva mjesta

Ograničenje dopunskog rada ljekarima u privatnoj praksi ipak odgođeno za 1. septembar
117 pregleda 14 komentar(a)
Klinički centar Crne Gore, Foto: Vesko Belojević
Klinički centar Crne Gore, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 10.08.2013. 17:26h

Ljekari koji uveliko rade u privatnoj praksi paralelno sa angažmanom u javnom zdravstvu još mjesec će moći da istovremeno rade na oba mjesta, jer će se rješenje ministra zdravlja prof. dr Miodraga Radunovića, kojim se ograničava dopunski rad medicinara samo na ustanove sa kojima država sarađuje, primjenjivati tek od 1. septembra.

Kako je ranije najavljeno, od 1. avgusta je trebalo da stupi na snagu takvo rješenje, ali se sad čeka da počne sa primjenom odluka Upravnog odbora o formiranju Mreže zdravstvenih ustanova u 2013. godini.

To znači da će ljekari moći da rade istovremeno samo u privatnim ordinacijama ili bolnicama koji imaju ugovor sa državom za određene usluge i kod kojih pacijenti ne plaćaju preglede i intervencije, nego privatnicima usluge plaća Fond zdravstva.

"S obzirom da se usluge na osnovu potpisanih ugovora mogu koristiti od 1. septembra, i dozvole za zaposlene će se izdavati od tada na vremenski period od godinu dana. Do sada nije bio niti jedan zahtjev za izdavanje dozvole za dopunski rad. Svi zaposleni koji se obrate zahtjevom, dobiće saglasnost u sladu sa važećim zakonskim propisima”, kazali su “Vijestima” iz Kliničkog centra Crne Gore.

Saglasnost za rad u privatnoj praksi od direktora ustanove dobiće samo oni ljekari koji rade u ustanovama uključenim u Mrežu, i to samo za djelatnosti za koje su potpisani ugovori.

Budući da, na primjer, za ORL specijalnost nije bila potražnja države, svi ljekari koji rade privatno u toj oblasti, moraće da se odreknu jedne funkcije – privatne ili državne.

Takođe, istu dilemu imaće ljekari koji privatno nude pacijentima ginekološke preglede, osim vantjelesne oplodnje, kao i dermatolozi i psihijatri.

Iz sindikata zdravstva je ranije potencirano da je moguće da najnovije rješnje ministra Radunovića dovede do odliva ljekadra u privatnike i da se postavlja pitanje kontrole ljekara da li zaista rade privatno u okviru ili izvan Mreže zdravstvenih ustanova.

Shodno najnovijoj odluci Upravnog odbora Fonda za zdravstveno osiguranje, donesenoj na sjednici 29. jula, većina ljekara koji rade u privatnoj bolnici “Kodra”, neće imati problema sa dobijanjem saglasnosti, jer je ta ustanova dobila primat u brojnim oblastima.

Tako će ta zdravstvena ustanove pružati pacijentima usluge iz oblasti interne medicine, kardiologije, gastroentrologije, kao i procedure OCT (lasersko snimanje mrežnjače i očnog živca), hirurške intervencije iz oblasti urologije, a nastaviće da pruža usluge vantjelesne oplodnje zajedno sa klinikom “Ars medika” i “Life”.

U toj bolnici će se raditi i operacije atroskopije i ugradnje koljena.

Dječjim specijalistima i oftalmolozima primat, u Kodri operacija katarakte

Država je odlučila da angažuje i privatnu pedijatrijsku ordinaciju u Budvi “Milmedika”, kao i ambulantu za fizikalnu medicinu u Herceg Novom “Doktor Dimitrijević”.

Shodno najnovijoj odluci Fonda, za pedijatrijsku nefrologiju biće zadužena ambulanta “Malbaški” iz Podgorice. Ordinacija iz Budve “Milmedika” dobila je i pulmologiju za najmlađe, dok će “Merkur nera” biti zadužena za dječiju hematologiju.

Pacijenti će moći da se obrate oftalmološkim ambulantama “Radojević” i “Jovović” iz Podgorice, a zadravstvenoj ustanovi “Lutovac” iz Berana ponovo je povjerena mogućnost da pruža usluge očnog ljekara pacijantima iz tog grada.

Za proceduru OCT osim “Kodre” biće zaduženi i “Lens komerc” i bolnica “Optimal”. Pacijenti će u toj bolnici moći da operišu kataraktu i zadnji segment oka o državnom trošku.

Bonus video: