Pruga Beograd - Bar: Posljednji remont prije 37 godina

Danas vozovi idu dvostruko manjom prosječnom brzinom nego 1976. a na nekim mjestima brzina ne prelazi 20 kilometara na sat
397 pregleda 4 komentar(a)
pruga, Foto: Zoran Đurić
pruga, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 07.08.2013. 10:52h

Najveći dio pruge Beograd - Bar nije remontovan već 37 godina, a iskakanje iz šina lokomotive brzog voza kod Užica je upozorenja na lošu situaciju, piše RTS.

Posebno loša situacija je na željezničkom Koridoru 10, a RTS podsjeća da je 1976. voz u kom se vozio Josip Broz Tito išai brzinom i od 100 kilometara na sat.

Danas vozovi idu dvostruko manjom prosječnom brzinom, a na nekim mjestima brzina ne prelazi 20 kilometara na sat.

Osim tačke kod Užica gdje se desilo iskakanje, na toj dionici ima još šest kritičnih tačaka.

Svestislav Mlađenović iz Sindikata operativnih službi Srbije rekao je da je stanje kolosjeka loše i da dolazi do iskliznuća pojedinih vagona, na skretnicima ili na otvorenoj pruzi.

"Zbog visokih temperatura dolazi do proširenja kolosjeka i prilikom nailaska vagona ili lokomotive dolazi do iskakanja", naveo je Mlađenović.

Pruga bi trebalo da se remontuje na 20 godina, ali zbog novca dočekuje 37. godinu u ovom stanju.

Vladimir Radović iz "Željeznica Srbije" smatra da je do sadašnjeg stanja došlo posljednjih 12-13 godina.

“Ranije je država više ulagala i Željeznica je sama pravila pruge i održavala stare. Godišnje se remontovalo oko 220 kilometara pruge, i elektrotehnička postrojenja, zadnjih sedam, osam godina deset puta manje", naveo je Radović.

Dok ne dočeka da se kao prosječan Evropljanin vozi brzinom od 250 do 350 kilometara na sat, putniku iz Srbije i Crne Gore put od 476 kilometara od Beograda do Bara danas traje i do 15 sati.

Bonus video: