Fejzić im uzeo pare za iftar, pa zaboravio da postoje

Iako je bila glavni organizator i finansijer iftara u Rožajama, Ambasadu UAE reis Islamske zajednice nije pomenuo na pozivnici
75 pregleda 99 komentar(a)
iftar, Rožaje, Foto: Ambasada UAE
iftar, Rožaje, Foto: Ambasada UAE
Ažurirano: 07.08.2013. 15:51h

Reis Islamske zajednice (IZ) u Crnoj Gori Rifat Fejzić obmanuo je zvanice i zloupotrijebio dobru volju i novac koji je obezbijedila Ambasada Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) u Podgorici, pa je umjesto u njihovo, pozivnice za iftar (ramazansku večeru) u Rožajama poslao u svoje, odnosno u ime Mešihata IZ.

Ambasada UAE upriličila je u ponedeljak veče iftar u rožajskom hotelu „Aldi“, na kojem je bilo oko 600 zvanica. Na pozivnicama je stajalo da događaj organizuje Mešihat IZ Crne Gore, ispred kojeg se potpisao reis Fejzić. Na njima se nigdje ne pominje ambasada UAE, koja je inicirala ideju i obezbijedila novac za iftar, što se moglo zaključiti i na osnovu natpisa i zastave ispod koje je sjedio i sam Fejzić.

U zvaničnom saopštenju za medije, ambasada UAE je juče istakla da je povodom velikog islamskog posta, a uoči Bajrama, organizovala sedam iftara (u Ostrosu, Bijelom Polju, Petnjici, Ulcinju, Podgorici, Rožajama i Baru) koje su sponzorisali „Zayed“ fondacija iz UAE i Odjeljenje za islamska pitanja i humanitarne aktivnosti Emirata.

„S obzirom na to da je ovo prvi put da Ambasada UAE organizuje iftare u CG, značajnu pomoć u organizaciji smo imali od Islamske zajednice CG“, stoji u saopštenju koje je potpisala asistentkinja ambasadora UAE Jelena Čogurić.

Na pitanje “Vijesti”, iz ambasade su objasnili da je IZCG na sebe preuzela pravljenje spiska zvanica i još neke protokolarne stvari. Njima nije poznato da je Fejzić pozivnice slao u svoje ime i taj momenat nijesu željeli da komentarišu.

Pozivnica na kojoj nije pomenut glavni organizator

„Sa IZ smo u nekim ranijim projektima imali dobru saradnju, pa smo ih, računajući na to, pozvali da nam pomognu u samoj organizaciji. Mi smo nova ambasada, nemamo iskustva u tim poslovima, nemamo spiskove zvanica ni objekata u kojima bismo mogli organizovati takav događaj, ne znamo ovdašnje običaje. U tom dijelu nam je pomogla IZ, ostali dio posla je bio na nama“, rekli su iz ambasade UAE.

Nekoliko uglednih Rožajaca koji su prisustvovali iftaru, a koji nijesu željeli da daju zvanične izjave za medije, rekli su “Vijestima” da događaju ne bi prisustvovali na poziv Mešihata IZCG. Otišli su „jer su slučajno saznali da iftar organizuje Ambasada UAE“.

„Ambasada UAE je preko sekretarke Sekretarijata za kulturu i društvene djelatnosti Elise Nurković pozvala na iftar više javnih ličnosti iz Rožaja kada smo i saznali ko je organizator. Inače, na poziv Mešihata se ne bi odazvali jer se oni i sam reis, za šta imamo konkretne dokaze, umjesto vjerom bave politikom koja je podijelila bošnjački narod“, rekao je sagovornik “Vijesti”.

Fejzić je juče u SMS poruci poručio da „postoji razlika između organizovanja i finansiranja“. On, međutim, nije pojasnio zašto ne stoji bar da je ambasada UAE finansirala događaj

Fejzić je juče u SMS poruci poručio da „postoji razlika između organizovanja i finansiranja“. On, međutim, nije pojasnio zašto na pozivnici ne stoji bar da je ambasada UAE finansirala događaj, ni zašto u tekstu na zvaničnom sajtu IZCG piše da je reis donator, a pomoćnik ambasadora UAE „dijelom i pokrovitelj iftara“. Reis potom nije odgovarao na pozive.

Hadžić ogorčen na vjerske vođe

Bivši predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Harun Hadžić optužio je bošnjačke vjerske i političke predstavnike da zloupotrebljavaju Ramazan. On je kritikovao organizovanje iftara, večera tokom mjeseca posta, koje su priredile Bošnjačka stranka i Islamska zajednica u Crnoj Gori, navodeći da se radi o mješanju vjere i politike.

“Protiv sam miješanja vjere i politike, čistog i prljavog... Bošnjački vjerski i politički predstavnici su postigli usmene i pismene “konkordate” sa aktuelnom vlašću, u kojima su trgovali vjerom i nacijom. I sve pod krinkom “zaštite interesa muslimana – Bošnjaka”. Sada, evo, i putem zajedničkih iftara pedantno daju harač svojim gospodarima”, izjavio je Hadžić portalu “Bošnjaci.net”. On je upozorio da je posebno problematično što bošnjački političari i vjerski predstavnici na taj način pokazuju da se ne zalažu za prava sunarodnika, već da su spremni da služe “nedemokratskoj vlasti”.

Prema njegovom mišljenju, vladajuća elita koja je vodila državu u vrijeme hapšenja bosanskih izbjeglica i progona funkcionera SDA, time se pokazuje kao demokratska i reformatorska. “Aboliraju ih za već izblijedjela nepočinstva. Bespogovorno im služe, kroz vazalni odnos i sluganski status vjere i naroda u odnosu na vlast i politiku. Bez obzira na prljavu prošlost te vlasti i politike, bez obzira na principe vjere, obraz, tradiciju i ljudsko dostojanstvo”, kazao je Hadžić.

"Dijelom su bili pokrovitelji"

Na zvaničnom sajtu Mešihata IZCG stoji da je iftar organizovao Mešihat u saradnji sa Odborom IZ u Rožajama.

„Od ostalih javnih ličnosti koje su prisutvovale ovom iftaru izdvojićemo zamjenika ambasadora Ujedinjenih Arapskih Emirata u Podgorici Gazi Abdelaha, potpredsjednika Vlade i predsjednika Bošnjačke stranke Rafeta Husovića sa delegacijom BS, predsjednika Opštine Rožaje Nusreta Kalača sa delegacijom...“, stoji u tekstu koji je objavljen na sajtu IZCG.

U njemu se kaže da se prisutnima obratio i zamjenik Ambasade UAE Gazi Abdelah „koji je jednim dijelom bio i pokrovitelj iftara“.

Mešihat Islamske zajednice reagovao je na tekst:

"Mešihat Islamske zajednice je, širom Crne Gore, u više odbora islamske zajednice, organizvoao iftare, čiji je pokrovotelj bila Ambasada Ujednjenih arapskih emirata. Na svakom od tih iftara, pored brojnih vjernika, predstavnika lokalnih odbora islamske zajednice, prisustvovali su i ljudi iz rukovodstva Islamske zajednice u Crnoj Gori, na skupovima u Bijelom Polju i Rožajama, reis Fejzić lično, a na ostalima ovlašteni predstavnici Mešihata.

O svim tim aktivnostima javnost je redovno informisana, preko zvaničnog portala Islamske zajednice monteislam.com

Na svakom od ovih iftara u Ulcinju, Ostrosu, Podgorici, Petnjici, Bijelom Polju, Rožajama i posljednje održananom u utorak u Baru, kojima je prisustvovalo preko 2000 ljudi, zvanično se obratio i govorio predstavnik Ambasade Ujedinjenih arapskih emirata nj.eks Gazi Abdula Almahri, kao i predstavnici Islamske zajednice. I ovom prilikom Mešihat Islamske zajednice se zahvaljuje finansijerima ovih iftara - Arapskim emiratima, tačnije fondaciji Zayed Bin Sultan Al-Nahjan iz Abu Dabija i „Odjeljenje za islamska pitanja i humanitarne aktivnosti UAE“, koji su na najbolji način, kroz iftarska druženja i okupljanja, potvrdili svoju opredjeljenost na jačanju veza sa Islamskom zajednicom i pripadnicima islamske vjere sa ovog područja, što ukupno doprinosi jačanju veza naših država Crne Gore i Arapskih emirata.

Zlonamjerno i tendenciozno, a iznad svega neistinito izvještavanje dopisnice lista „Vijesti“ iz Rožaja , nas ne iznenadjuje, jer nije prvi put . Serijal negativnih tekstova o gradu odakle jede hljeb, njegovim žiteljima, Islamskoj zajednici, o svima koji misle i rade za dobro Rožaja, već duže vrijeme dolazi od potpisane autorke.

Ali, svakako smo zgranuti i začuđeni tolikom količinom mržnje prema Islamskoj zajednici, prema Rožajama i islamskim vjernicima i kod ove dopisnice, ali i u samoj redakciji lista „Vijesti „ koje dozvoljava ovakvo neprofesionalno ponašanje u medjima.

Mešihat Islamske zajednice će, na jednoj od narednih sjednica, sigurno razmatrati i analizirati tendenciozno pisanje lista „Vijesti“ o Islamskoj zajednici u Crnoj Gori, kroz serijale tekstova u kojima se na negativan i posebno neprofesionalna način piše o Islamskoj zajednici i pripadnicima islama u Crnoj Gori, uopšte.

U tom kontekstu, sigurno je, biće razmatran i zahtjev sve većeg broja vjernika o tome da se putem fetve-javnog saopštenja iz institucije Islamske zajednice, pozovu građani islamske vjere da bojkotuju ovaj list.

Nadamo se da će ten a najveći islamski praznik Bajram, za naše reagovanje odvojiti isto prostora na naslovnoj strani vašeg lista, koliko i za tendeciozni tekst vaše islamofobične dopisnice iz Rožaja", zaključuje se u reagovanju.

Bonus video: