Tropske vrućine na vrhuncu: Radovi u centru Podgorice ne staju

“Vijestima” su nezvanično rekli, radnici koji rade izvan zgrade svoj posao završavaju najkasnije do 13 sati i 30 minut
67 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 07.08.2013. 15:11h

Iako je juče, treći dan zaredom, temperatura prešla 40 stepeni Celzijusa, građevinski radnici angažovani na izgradnji hotela Hilton u Podgorici rade tokom cijelog dana. Na ulazu u gradilište dočekuje ih upozorenje da će raditi na visini, kao i da je nošenje zaštite za glavu obavezno, ali radnici, makar na vidnim mjestima, ne mogu da pročitaju obavještenje na koji način se treba štiti od ekstremnih vrućina ili kada se, s obzirom na temperature, prekidaju radovi.

“Vijestima” su nezvanično rekli, radnici koji rade izvan zgrade svoj posao završavaju najkasnije do 13 sati i 30 minuta, a ukoliko je potrebno vraćaju se popodne ili uveče kada rade uz reflektore.

Ekipa “Vijesti” posjetila je juče u 12 časova ovo gradilište, a ispred zgrade nekadašnjeg hotela “Crna Gora” bilo je nekoliko radnika, koji su sjedjeli u hladovini.

“Svi koji rade poslije 14 časova, rade u unutrašnjosti zgrade, na nižim nivoima, niko ne radi napolju po vrućini”, kazao je sagovornik “Vijesti” koji je želio da ostane anoniman.

Kultno mjesto nekadašnjeg hotela “Crna Gora”, Gradska kafana, juče je srušena, ali je ranije obećano da će ona i nakon izgradnje novog hotela zadržati dosadašnju prepoznatljivost.

A da bi park preko puta novog hotela bio završen do predviđenog roka, desetak radnika je prkosilo podgoričkoj vrelini noseći džakove betona.

Rad na vrućinama i po temperaturama većim od 40 stepeni kosi se ne samo sa preporukama ljekara, već i sa onima koje je nedavno poslodavcima uputilo Ministarstvo rada i socijalnog staranja. Taj Vladin resor je prošle nedjelje preporučio poslodavcima da zbog visokih temperatura radnici ne rade u periodu od 11 do 16 časova ukoliko proces rada to dozvoljava, a ako nije moguće prekinuti rad, poslodavci su dužni da preduzmu sve mjere zaštite i zdravlja na radu.

Šef gradilišta juče nije bio raspoložen za razgovor, pa je "Vijesti" uputio na kompaniju "Normal" iz koje su kazali da oni nemaju svoje radnike na gradilištu Hotela Hilton, te da ne mogu govoriti u ime podizvođača.

Galerija

Bonus video: