Komšije: Humanitarna akcija braće Škrijelj za Ivana Čovića

"Nećemo stati samo na ovoj donaciji a pozivamo i druge ljude dobre volje da se uključe u akciju", rekao je Emir Škrijelj
132 pregleda 24 komentar(a)
Emir Škrijelj, Semir Škrijelj, Ivan Čović, Foto: Luka Zeković
Emir Škrijelj, Semir Škrijelj, Ivan Čović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 06.08.2013. 20:15h

Zahvaljujući dobrotvornoj akciji braće Škrijelj, Emira i Semira iz Austrije, njihov komšija u rodnoj Podgorici Ivan Čović (14), koji boluje od cerebralne paralize, dobio je na dar invalidski skuter i novčanu pomoć.

Braća Škrijelj žive i rade u Austriji, a Ivana imaju priliku da vide samo kada dođu na odmor. Novac su prikupili od svojih prijatelja, različitih po nacionalnosti, koji su od njih saznali za životne prilike malog Ivana.

U akciji je učestvovalo 84 ljudi. Teška životna situacija porodice Čović dirnula je podjednako Bosance, Hrvate, Srbijance, Crnogorce, Austrijance, kao i njihove prijatelje iz Turske, koji takođe žive u Austriji, a jednodušno su pristali da doniraju novac za invalidski skuter

U akciji je učestvovalo 84 ljudi, a prema riječima braće Škrijelj, teška životna situacija porodice Čović dirnula je podjednako Bosance, Hrvate, Srbijance, Crnogorce, Austrijance, kao i njihove prijatelje iz Turske, koji takođe, žive u Austriji, a jednodušno su pristali da doniraju novac za invalidski skuter.

"Uspjeli smo da za mjesec dana sakupimo 2.140 eura i deset franaka. Skuter za Ivana smo platili 1. 000 eura a ostatak novca smo donijeli njegovoj porodici. Nećemo stati samo na ovoj donaciji a pozivamo i druge ljude dobre volje da se uključe u akciju", rekao je Emir Škrijelj.

Ivan Čović ne može da živi bez tuđe pomoći i o njemu se stara porodica, otac, majka i mlađi brat a svi žive u porodičnoj kući na Koniku.

Ivan nije mogao da sakrije svoje oduševljenje i na pomen skutera njegovo lice se odmah ozarilo.

"Vozim ga kad god imam vremena i veoma sam srećan", rekao je Ivan što se i dalo primijetiti na njegovom licu i u očima.

Ivanova majka Jasna Čović rekla je da skuter braće Škrijelj i njihovih prijatelja predstavlja motivacioni poklon, koji mnogo znači njenom sinu.

"Ivan obožava automobile i kada je motivisan i pokrenut ljubavlju u stanju je da uradi neuporedivo više nego njegovi vršnjaci sa sličnim problemom. Imao je tri godine kada je vozio džip na baterije.

Automobili su njegov san. Motivacija predstavlja prekretnicu u njegovom životu a kada je vidio skuter srce mu je lupalo od uzbuđenja i skoro da nije mogao kontrolisati svoje emocije i pokrete", rekla je Jasna naglasivši da se neizmjerno zahvaljuje braći Škrijelj i njhovim prijateljima koji su se odazvali akciji.

Jasna Čović je kazala da je Ivan greškom ljekara rođen sa cerebralnom paralizom.

Ivan pohađa šesti razred Javne ustanove Resursnog centra za djecu i omladinu na Zabjelu i odličan je učenik.

"Teško je pružiti pravu pomoć Ivanu jer živimo od jedne plate a po zakonu sljeduje ga samo jedan tretman godišnje u Institutu za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju "Dr Simo Milošević" u Igalu.

Na ime tuđe njege dobija 65 eura mjesečno i ne znam ko bi pristao da se za taj novac stara o njemu. Zbog takvih okolnosti Ivanu ne možemo pružiti sve što mu je potrebno, a jedinu pravu pomoć dobijali smo od ljudi dobre volje", rekla je Jasna.

Bonus video: