Vrelina obara rekorde, u četvrtak će biti najtoplije

Jučerašnja temperatura u Glavnom gradu najveća u posljednje 64 godine, danas i naredna tri dana tropske vrućine mogu ići do 43 stepena
14 komentar(a)
Vrućina Podgorica, Foto: Boris Pejović
Vrućina Podgorica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.08.2013. 06:58h

Podgoričani su 5. avgust dočekali sa izuzetno visokom temperaturom od 40,3 stepena Celzijusa, čime je po drugi put oboren rekord koji je izmjeren 64 godine unazad. Kako ističu meteorolozi, na jučerašnji dan u Podgorici temperatura je samo jednom dostigla 40 stepeni, i to 1998. godine.

Tropske vrućine će se zadržati u Crnoj Gori i naredna četiri dana pa se, prema procjenama meteorologa, očekuje da će se temperature kretati od 40 do 43 stepena. Najtoplije će biti u četvrtak, a za vikend se očekuje blago zahlađenje.

Meteorolog televizije "Vijesti" Dušan Pavićević je rekao da se do petka očekuju temperature oko i preko 40 stepeni.

"Temperatura bi narednih dana trebalo da se kreće između 40 i 42 stepena Celzijusa, a to sve zavisi od dijela grada i od eventualnog strujanja blagog južnog ili blagog sjevernog vjetra. Ipak, sve između 39 i 43 stepeni je očekivano, ali temperature ne bi trebalo da budu više od 43 stepena obzirom na sinoptičku situaciju", objasnio je on, dodajući da bi bilo iznenađenje da svih ovih dana kazaljka na termometru ne pređe 39 odnosno 40 stepeni. Poslije toga, ističe, doći će do blagog pada temperature i do osvježenja. Noć između nedjelje i ponedjeljka bila je najtoplija avgustovska noć od kad se temperatura mjeri u Crnoj Gori. Za naredne noći Pavićević najavljuje manje sjevernog vjetra, dok će od večeras temperature biti "za nijansu prijatnije".

Kako je "Vijestima" kazao meteorolog Branko Micev, temperature će u pojedinim danima biti na granici rekordne, a očekuje se i obaranje dosadašnjih rekorda.

Micev je juče na svom Fejsbuk profilu objavio da je u Podgorici juče u 15 i16 časova izmjerena temperatura od 40,3 stepena Celzijusa. U 13 časova temperatura u Ulcinju iznosila je nevjerovatnih 40,5 stepeni. Zbog vrlo specifične meteorološke situacije, dva sata nakon ponoći u noći između nedjelje i ponedjeljka temperatura u Podgorici bila je 30,8 stepeni, a u Baru čak 32,2 stepeni.

"U Podgorici jutro i dan su rekordno najtopliji za više od pola vijeka, za današnji dan", istakao je Micev.

Najtoplije će ipak biti u četvrtak, pa će se u najtoplijim oblastima na širem području doline Zete i Morače, odnosno u širem regionu Podgorice i Danilovgrada, temperatura kretati između 40 i 43 stepena.

Pavićević: Ko god ima gdje neka bježi

Zbog predstojećih visokih temperatura, Pavićević savjetuje da svi koji mogu "bježe" od vrućina. "Ako ko ima gdje da bježi neka bježi, a ako nema gdje da bježi neka ne izlazi, rashlađuje se, boravi u klimatizovanim prostorima", kazao je on za "Vijesti".

Obzirom na vrućine koje nas očekuju narednih dana, Pavićević savjetuje i nešto duže izbjegavanje vrućina, pa se umjesto ranijih preporuka savjetuje da se oni koji ne moraju, ne izlažu suncu od 10 do 18 časova. Takođe, neophodno je unositi dovoljne količine tečnosti u organizam, sniziti nivo fizičkih aktivnosti na minimum, ali i oprezno ulaziti u kola koja su dugo stajala na suncu.

Pavićević je podsjetio da je jul prošle godine bio najtopliji jul od kad se mjeri temperatura u našoj zemlji, dok je jul ove godine među 10 najtoplijih. No, s obzirom da je tek početak avgusta, Pavićević objašnjava da se ne mogu sprovoditi neke ozbiljnije analize, ali će u svakom slučaju ovo biti jedan od najtoplijih početaka avgusta do sad. "Djeluje da će prva polovina avgusta biti jedna od toplijih", ocijenio je on.

Pavićević je objasnio da visina temperature, prema trenutnom zakonskom rješenju, ne mogu biti razlog za eventualno proglašenje vanrednog stanja, već se ono uvodi na osnovu procjene mogućih posljedica određenih temperatura.

Klimatske promjene se već jasno vide

Micev je “Vijestima” dostavio analizu koja nedvosmisleno ukazuje da je Crna Gora područje koje veoma osjeća klimatske promjene.

Od 2000. godine imamo povećano učešće visokih temperatura u Podgorici pošto je do tada temperatura od 40 i više stepeni bila zastupljena u jedan odsto dana u godini, a od 2000. godine naovamo ove temperature se javljaju u čak pet odsto dana godišnje.

Micev poručuje da se narednih dana, usljed enormno visokih temperatura, očekuje i veliko opterećenje elektroenergetskog sistema Crne Gore.

Talas iz Skandinavije nas spašava tokom vikenda

Za dane vikenda očekuje se da će područje Crne Gore biti pod perifernim uticajem atmosferskog frontalnog talasa koji dolazi sa sjevera Evrope i koji će usloviti prolazno povećanje oblačnosti, najavljuje Micev, dodajući da će ponegdje u centralnim i sjevernim oblastima biti uslova za kratkotrajnu kišu.

Na sjeveru, u planinskim oblastima očekuje se burniji razvoj grmljavinskih oblaka i blagi pad temperature vazduha. "I dalje će biti toplo, ali neće biti ekstremno toplo, jer će uslijediti blagi pad temperature vazduha od oko pet stepeni koji će biti izraženiji na sjeveru Crne Gore", naglasio je Micev.

To prolazno naoblačenje odmah će, kako tvrdi, biti praćeno i pojačanim sjeveroistočnim vjetrom pa će u centralnim i primorskim oblastima duvati pojačan i na udare jak sjeveroistočni vjetar. Kao posljedica ovakve kombinacije meteoroloških uslova, visoke temperature i jakog sjeveroistočnog vjetra koji se očekuje za dane vikenda, nastaće i ekstremno visok indeks opasnosti od požara na području Podgorice, Danilovgrada i u pravcu primorja.

Bonus video: