CPC: Nastavlja se denacionalizovanje Crnogoraca

Mitropolit Mihailo smatra da su proslavom u Beranama crnogorske svetinje predstavljene kao dio srpske tradicije i kulturne baštine, iako to nijesu
109 komentar(a)
mitropolit Mihailo, Foto: Savo Prelević
mitropolit Mihailo, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.08.2013. 15:40h

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo ocijenio je da je na javnoj sceni naizmjenično, čas u većoj, čas u manjoj mjeri kontinuirano prisutno srpsko denacionalizovanje Crnogoraca.

"Najnovija potvrda toga je proslava 800. godišnjice manastira Đurđevi Stupovi. Srpski patrijarh je na toj proslavi izjednačio crnogorske svetinje, Cetinjski manastir i manastir Ostrog koji su oružjem u ruci branili Crnogorci, a ne Srbi, sa srpskim svetinjama u Srbiji i na Kosovu locirajući ih pod Pećkom patrijaršijom", piše u saopštenju CPC.

Tako su crnogorske svetinje predstavljene kao dio srpske tradicije i kulturne baštine, iako to nijesu.

"Nije prihvatljiv ni odnos zvaničnika i nadležnih organa. Oni prisustvom uveličavaju skupove i slavlja okupatorske, asimilacione i nekanonske SPC na teritoriji Crne Gore, a zapostavljaju svetkovine i svečanosti domicilne CPC. Izdašno pomažu Srpsku, a marginalizuju Cnogorsku crkvu dovodeći ujedno i njihove vjernike kao građane Crne Gore u neravnopravan i nejednak položaj, sto predstavlja masovno kršenje ljudskih prava", kazali su iz CPC.

Diskriminacija te crkve se ogleda, kako su kazali. i u imovinskom crkvenom pitanju, pošto crnogorskim svetinjama i crkvenom imovinom već decenijama upravlja i gazduje SPC.

"Pitamo se, kada će doći kraj takvim metodama da se zarad politike pomaže bogata Srpska, a zapostavljati domicilna i siromašna, Crnogorska pravoslavna crkva, odnosno crkva pravoslavnih Crnogoraca. Kada će doći kraj podržavanim diobama u Crnoj Gori kojima se ona iz istorijskog subjekta pretvara u objekat vladavine", pitali su iz CPC.

Bonus video: