Radulović: Mićunovićevi advokati pristali da se podaci objave

Advokat MANS-a smatra da Vanja Ćalović nije prekršila zakon kad je iznijela u javnost podatke o zdravstvenom stanju budvanskog biznismena
114 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 05.08.2013. 07:45h

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora uložila je prigovor na inspekcijski zapisnik Agencije za zaštitu podatka o ličnosti, kojim je Agencija utvrdila da je Vanja Ćalović, izvršna direktorka MANS-a povrijedila Zakon o zaštiti podataka o ličnosti na štetu biznismena Branislava Mićunovića.

U sudskom procesu u kojem su priređivači igara na sreću – Lutrija Crne Gore i Džek pot – tužili Vijesti i MANS za naknadu nematerijalne štete, tuženi su tražili da na sudu bude saslušan kao svjedok izvršni direktor Džek pota Branislav Mićunović. Tužioci su iznijeli stav da je Mićunovićevo zdravstveno stanje takvo da isključuje mogućnost njegovog pojavljivanja pred sudom, za šta su kao dokaz priložili Sudu medicinsku dokumentaciju, čije je detalje Ćalović kasnije iznijela u razgovoru za “Dan”.

Zapisnikom, koji je sačinio kontrolor Čedomir Mitrović, Agencija konstatuje da je Ćalović 29. jula dala izjavu dnevnoj novini "Dan" , u kojoj je otkrila podatke o zdravstvenom stanju Mićunovića. U zapisniku stoji da je inspekcijski nadzor obavljen kancelarijskim uvidom u primjerak štampanog izdanja dnevnog lista "Dan", dopis Osnovnog suda u Podgorici Osnovnom državnom tužilaštvu i Zapisnik o glavnoj raspravi iz Osnovnog suda u Podgorici.

“Iz zapisnika proizilazi da je subjekt nadzora NVO MANS, gdje inspekcijski nadzor nije vršen, a dodaje se da je nadzor izvršen kancelarijskim uvidom u novine i akte Osnovnog suda. Ovakav zapisnik je potpuno nerazumljiv jer je nejasno kako je inspekcijski nadzor vršen nad subjektom nadzora NVO MANS, a da kontolor nije imao nikakav kontakt sa bilo kime u toj NVO” kaže se u prigovoru na zapisnik koji je sačinio advokat MANS-a Veselin Radulović.

Zakona o inspekcijskom nadzoru, podsjeća on, propisuje da je inspekcijski nadzor javan.

“Suprotno tome, kontolor ne samo da nije nadzor vršio javno, već nije čak ni subjektu nadzora omogućio da učestvuje u postupku. Inspekcijski nadzor izvršio je kancelarijskim uvidom u prostorijama Agencije, koji način vršenja inspekcijskog nadzora ne poznaje ni jedan zakon” istakao je Radulović, i dodaje da je ovim povrijeđeno pravo MANS-a da provjerava i predlaže dokaze.

Nejasno je, smatraju u MANS-u, kako je kontrolor utvrdio da je prekršen član 13. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

“U zapisniku nema uopšte govora o tome kako je kontrolor utvrdio da Branislav Mićunović nije dao saglasnost za obradu ličnih podataka. Inače, Mićunović je svoju medicinsku dokumentaciju dao advokatu kako bi se ista uručila sudu i strankama u postupku. Takođe, kada je izvršna direktorka NVO MANS na raspravi iznijela navode koje Agencija kvalifikuje kao kršenje Zakona, sud je nije upozoravao da tako odaje tajnu, niti je advokat koji je medicinsku dokumentaciju dostavio imao primjedbi na njene navode.

Štaviše, advokat koji je dostavio medicinsku dokumentaciju saglasio se sa predlogom Vanje Ćalović, što ukazuje da je i Branislav Mićunović dao saglasnost da se njegovi podaci obrađuju, odnosno da je on sam na očigledan način lične podatke učinio dostupnim javnosti sa ciljem da njihovom obradom izbjegne pojavljivanje i svjedočenje pred sudom” istakao je punomoćnik MANS-a, i dodaj da je “tako kontrolor pogrešno primijenio Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, koji propisuje da se posebne kategorije ličnih podataka mogu obrađivati uz izričitu saglasnost lica i kada to lice na očigledan način lične podatke učini dostupnim javnosti”

“U svakom slučaju, iz postupaka Branislava Mićinovića i advokata koji je njegovu medicinsku dokumentaciju dostavio sudu i strankama u sudskom postupku, proizilazi da je Branislav Mićunović dao saglasnost da se njegovi podaci obrađuju i da je te podatke na očigledan način učinio dostupnim javnosti, pa ako je ovo pitanje Agenciji ipak sporno, predlažem da u tom smislu dobiju neposredno izjašnjenje Branislava Mićunovića, uz oprez da eventualni susret sa službenicima Agencije ne izazove stres i ne ugrozi zdravlje Mićunovića” preporučio je Agenciji Radulović.

Galerija

Bonus video: