Alipašini izvori: Sjesti i ispričati se, popiti kafu, zaigrati kolo

I ove godine Alipašini izvori bili su mjesto vašara - zavičajnih susreta na kojima se u kasnim popodnevnim i večernjim satima okupilo više hiljada zavičajaca i građana Crne Gore
590 pregleda 31 komentar(a)
Ažurirano: 04.08.2013. 07:44h

Najveće ledničko vrelo u Evropi ispod visokih Prokletija, čija voda ispod Vezirove brade vri na sve strane, pohodile su rijeke ljudi koji ističu da tokom cijele godine u zemljama širom svijeta žive samo za ovaj dan.

I ove godine Alipašini izvori bili su mjesto vašara - zavičajnih susreta na kojima se u kasnim popodnevnim i večernjim satima okupilo više hiljada zavičajaca i građana Crne Gore.

Tokom jučerašnje posjete najviše se srijetalo Gusinjana i Plavljana, te Rožajaca, Bjelopoljaca i Beranaca koji žive i rade u Americi, Kanadi, evropskim i skandinavskim zemljama.

Mnogi od njih su svoje odmore uredili tako, da na dan oslobođenja Gusinja budu na vašaru ovog poznatog vrela. Par godina unazad sve su učestaliji i organizovani prevozi turista iz obližnjih gradova Srbije, BiH, Kosova i Albanije.

Vrela su ime dobila po čuvenom Ali-paši Šabanagiću gusinjskom, koji je bio posljednji potomak te familije. Gusinjani pričaju da je Ali-paša završio visoke vojne škole u Istanbulu, a polovinom 19. vijeka postao kajmakam Gusinja u kojem je uživao veliki ugled i autoritet.

Da bi mu se na neki način odužili, Gusinjani su vrelima dali ime baš po njemu. Vašari na ovom mjestu su pravljeni od davnina, a 2. avgust je od 1960. godine izabran kao dan oslobođenja Gusinja, što mu daje još veću draž.

Među brojnim okupljenima na izvorima je bila i Mikica Kolenović koja je došla iz Australije sa svojima.

"Odavno nijesam dolazila u svoje rodno mjesto. Svakako kad mi se ukazala prilika koju nijesam imala zbog posla, da sam svoj odmor planirala da bih ovaj dan provela u Gusinju, na dan kada ću nakon mnogo godina ponovo vidjeti svoje školske drugarice koje takođe žive od Gusinja do Njujorka”.

Kolenović ističe da će od ove godine svaki put biti u svom rodnom mjestu na ovaj dan.

“Ne mogu vam opisati svoje zadovoljstvo, ali isto tako i zadovoljstvo moje rodbine koja je samnom danas. Svi smo uzbuđeni, jer svakog trena iščekujemo koga ćemo na izvorima vidjeti nakon dugo godina, sjesti ispričati se, popiti kafu, zaigrati kolo", kazala je.

Mirna Savić iz Hrvatske je prvi put bila na vašaru.

"Zaista je atmosfera predivna, jer je i ovaj narod prijatan.Niko vas ne pita ni ko ste ni šta ste i svi jednako uživaju, pjevaju i igraju. Ja nemam nikog u Gusinju, ali smo preko interneta čuli za ovo mjesto i okupljanja koja počinju od pet poslije podne, a koja traju do pet ujutro, te se nadam da će tako i ove godine biti", kazala je Savić.

Direktor Lokalne turističke organizacije Plava Huso Brdakić kazao je, da je TO zadovoljna posjetom, te da će sezona trajati do 15. avgusta.

"Sa zadovoljstvom možemo konstatovati da je posjeta bila dobra, jer je Gusinje 31. jula i prva dva dana avgusta posjetilo preko 20.000 turista. Gusinje ima nevjerovatne potencijale, a vjerujem da ćemo ih na pravi način valorizovati", kazao je Brdakić.

Nakon što je oko 21 čas rijeka zavičajaca i turista krenula sa izvora prema centru Gusinja, počeo je i koncert u centru grada sa zvijezdom večeri Šakom Polumentom.

Sponzori koncerta bili su Opština Plav i Fondacija "Gusinje" iz Njujorka. Koncert uz vatromet sa zgrade MZ Gusinje, trajao je nešto preko jedan čas poslije ponoći, dok su mnogi mladi imali na raspolaganju kafiće i diskoteke do rano ujutro.

Galerija

Bonus video: