Načelnica MUP-a smijenjena zbog Džomićevog slučaja

Nakon višegodišnjeg istrajavanja da podgorički paroh ne ispunjava uslove za odobrenje boravka, šefica Filijale MUP-a imenovana na drugu funckiju
542 pregleda 62 komentar(a)
Ažurirano: 03.08.2013. 14:39h

Načelnicu podgoričke Filijale MUP-a Ljiljanu Dapčević koštao je funkcije spor oko odobrenja privremenog boravka paroha podgoričkog Velibora Džomića.

Nakon što je odbila da sprovede drugostepenu odluku svoje institucije, da izda dozvolu za privremni boravak podgoričkog paroha Velibora Džomića, ona je smijenjena.

Velibor Džomić je početkom jula saopštio da je MUP Crne Gore, u svojstvu drugostepenog organa, uvažio njegovu žalbu i svojim rješenjem, zbog nezakonitosti poništio četvrto po redu rješenje Područne jedinice MUP-a u Podgorici kojim je odbijen njegov zahtjev za odobrenje privremenog boravka po osnovu spajanja porodice.

On već više godina vodi spor sa policijom, ministarstvom i Agencijom za nacionalnu bezbjednost kako bi dobio boravak po osnovu spajanja porodice.

Sada se vodi peti postupak, čiji ishod on očekuje sredinom avgusta, potvrdio je juče “Vijestima”.

Nakon oštrog višesatnog razgovora sa pretpostavljenim pomoćnikom ministra Abidom Crnovršaninom, Dapčević koja važi za sivu eminenciju vlasti za izdavanje dokumenata, je smijenjena. Na njeno mjesto je dovedena Milanka Baković, saznaju “Vijesti”.

Pošto je dobrovoljno odbila da preda dužnost, pa je kolege iz MUP-a dočekala sa advokatima, napisano joj je rješenje po novoj sistematizaciji MUP-a, kojim je premještena na mjesto načelnika Direkcije za bezbjedonosno zaštitne poslove, odnosno za kontrolu policije.

Ona je međutim odbila da ga prihvati, pa je uložila žalbu i otišla na bolovanje.

Iz MUP-a je negirano da je Ljiljana Dapčević premještena protiv njene volje. U odgovoru Službe za informisanje MUP-a piše da ona “nije smjenjena sa mjesta načelnika PJP, već je raspoređena”.

“Dapčević je, shodno potrebama MUP-a, na osnovu Zakona o državnim službenicima i Pravilnika o sistematizaciji u MUP-u, raspoređena na radno mjesto načelnika Direkcije za bezbejdnosno zaštitne poslove”, piše u objašnjenju.

U njemu međutim nema odgovora na pitanje da li je u njenim odlukama, povodom produžavanja boravišta Veliboru Džomiću, bilo nezakonitosti.

Na pitanje u kojoj je fazi žalba povodom rješenje kojim je smjenjena sa tog mjesta, u odgovoru MUP-a se navodi da će “o podnijetoj žalbi službenice Dapčević odlučiti nadležni organ”.

Dapčević nije bila dostupna za komentar na telefon dostupan redakciji.

Podgorička filijala MUP-a je ranije takođe donijela rješnje o oduzimanju državljanstva predsjedniku NS Predragu Popoviću.

Galerija

Bonus video: