Ministarstvo rada i socijalnog staranja savjetuje da se ne radi od 11 do 16 časova

Poslodavac je obavezan da zaposlenima obezbijedi odgovarajuće uslove, između ostalih česće pauze
67 pregleda 7 komentar(a)
građevinci, Foto: Vesko Belojević
građevinci, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 31.07.2013. 14:37h

Ministarstvo rada i socijalnog staranja preporučilo je poslodavcima da, zbog visokih temperatura, radnici ne rade u periodu od 11 do 16 časova ukoliko proces rada to dozvoljava, a ako nije moguće prekinuti rad, poslodavci su dužni da preduzmu sve mjere zaštite i zdravlja na radu.

Kada su u pitanju poslovi koji se moraju obavljati bez obzira na temperaturu, poslodavac je obavezan da zaposlenima obezbijedi odgovarajuće uslove, između ostalih česće pauze, dovoljne količine tečnosti i adekvatnu garderobu.

“Poslodavci koji nijesu u mogućnosti da obustave rad, bez obzira na temperaturu vazduha, su u obavezi da preduzmu druge organizacione mjere”, preporučuje ovaj Vladin resor.

Takođe, u građevinarstvu, livnicama i na radnim mjestima pod posebno teškim uslovima rada, poslodavci treba da organizuju preraspodjelu radnog vremena koja će omogućiti prekid rada ili kraći boravak zaposlenih na ekstremno visokim temperaturama.

Ministarstvo ukazuje da preporuke o izbjegavanju obavljanja teških fizičkih poslova i izlaganja direktnom sunčevom zračenju zaposlenih za vrijeme visokih ljetnih temperatura, treba poštovati.

Oni ističu da, u skladu sa propisima iz oblasti rada, poslodavci mogu da izvrše preraspodjelu radnog vremena uz upućivanje na godišnji odmor zaposlenih koji nijesu neophodni za proces rada, ili preraspodjelu radnog vremena tako da se poslovi obavljaju prije i poslije ekstremno visokih temperatura.

„U skladu sa propisima iz oblasti rada, poslodavci mogu da izvrše preraspodjelu radnog vremena, koja podrazumijeva prekid rada u određenom vremenskom periodu dok traju visoke temperature i nastavak rada nakon normalizacije atmosferskih prilika, uz nadoknadu vremena u kome se nije radilo”, navodi se u preporukama Ministarstva.

Osim toga, poslodavci mogu da izvrše preraspodjelu radnog vremena pa da se određeni radovi, koje je moguće tako organizovati, uglavnom obavljaju noću, a naročito je to slučaj sa radovima na otvorenom prostoru.

Rad zaposlenih na temperaturama iznad 40 stepeni Celzijusa nije zakonski regulisan u zemljama u okruženju, kao ni u zemljama Evropske unije, pa zato u većini zemalja, uključujući i Crnu Goru, postoje samo preporuke.

Bonus video: