Nedjelja dojenja u 150 zemalja svijeta, priključila se i Crna Gora

Iz organizacije Roditelji pokušaće da približe roditeljima koliko je dojenje bitno
89 pregleda 3 komentar(a)
beba, dojenje, Foto: Shutterstock.com
beba, dojenje, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 31.07.2013. 15:11h

Udruženje Roditelji obilježiće Svjetsku nedjelju dojenja od 1. do 7. avgusta kroz niz aktivnosti i pod sloganom „Uz podršku do uspješnog dojenja“.

Iz te organizacije pokušaće da približe roditeljima koliko je dojenje bitno, ali i koliko su visoki troškovi kada se djeca hrane adaptiranim mlijekom. Tako se prema njihovim proračunima godišnje potroši 1.024 eura. Kako su naveli prvi mjesec potrebno je 24 eura za adaptirano mlijeko i 14 za vodu, dok se ti troškovi iz mjeseca u mjesec povećavaju i u 12 mjesecu iznose 45 eura za mlijeko i 32 za vodu.

Oni su najavili i da će 3. avgusta u 12 časova će u tržnom centru Mall of Montenegro otvoriti Kutak za dojenje, u kojem će majke ubuduće moći da u prijatnoj atmosferi i ambijentu „dnevne sobe“ podoje svoju djecu, ali i pogledaju materijal udruženja Roditelji o dojenju i saznaju na koji način mogu zatražiti podršku i pomoć drugih mama sa iskustvom u dojenju. Najavljeno je da će na samom otvaranju organizatori obradovati prisutne majke poklonima koje će pripremiti kompanija Donator.

„7. avgusta u 18 sati, u Dječijem parku na Kruševcu biće organizovano okupljanje na kojem će predstavnice Udruženja razgovarati sa gostima i prisutnim majkama o glavnim temama ovogodišnje Svjetske nedjelje dojenja. Naši gosti će biti pomoćnica ministra zdravlja Mira Jovankovski Dašić, licencirana savjetnica za dojenje iz Srbije, Tereza Kiš Miljković i glumica Žana Gardašević koja će govoriti o svom iskustvu dojenja“, saopštila je Ana Vujnović iz tog udruženja.

Ona je dodala da je taj događaj sponzorisala kompanija Rosa, a članice udruženja će oba dana nositi posebne majce sa natpisima „Uz podršku do uspješnog dojenja“ i „Ja znam da mogu, možeš i ti“, koje je obezbijedio Studio Xdesign. Udruženje je pripremilo i postere i flajere sa porukama gdje i kako zatražiti pomoć o dojenju, ali i sa prikazom proračuna koliko je novca potrebno u toku prve godine bebinog života ukoliko se ona hrani vještačkim mlijekom.

Posteri će biti dostavljeni svim crnogorskim porodilištima kako bi bili dostupni što većem broju porodilja.

Svjetska nedjelja dojenja se obilježava već 21. godinu u preko 150 zamalja svijeta, a u organizaciji Svjetske alijansa za podršku i promociju dojenja (WABA).

Bonus video: