Suspendovali lijek za gljivične infekcije Ketokonazol: Oštećuje jetru

Farmaceuti pacijenta sa receptom za oralni oblik ketokonazola treba da upute ljekaru koji je lijek propisao, zbog dobijanja bezbjednije terapijske alternative
65 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.07.2013. 07:51h

Agencija za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore (CALIMS) donijela je odluku o suspenziji oralne primjene lijeka Ketokonazola koji se koristi za gljivične infekcije, jer je utvrđeno da oštećuje jetru, piše Dan.

Direktor CALIMS-a, Milorad Drljević pojasnio je da je povlačenje lijeka urađeno je po preporuci Komiteta za ljekove za humanu u potrebu Evropske agencije za ljekove (EMA).

Taj komitet je, kako je naveo, ustanovio je da je rizik od hepatotoksičnosti pri njegovoj primjeni prevazilazi korist, odnosno efikasnost kod liječenja gljivičnih infekcija.

Iz Agencije su kazali da u Crnoj Gori nije registrovan ni jedan ketokonazol za oralnu primjenu, ali je lijek dostupan na tržištu, putem dozvole za uvoz.

"CALIMS u skaldu sa Zakonom o ljekovima predložiće nadležnoj Upravi za inspekcijske poslove povlačenje iz prometa svih oralnih oblika ketokonazola. U skladu sa preporukama EMA ketokonazol za spoljašnju upotrebu ostaje u prometu “,rekao je Drljević.

Kako se ističe u preporuci Agencije upućenoj svim zdravstvenim ustanovama, oblici ketokonazola za spoljašnju u potrebu imaju veoma nisku sistemsku resorpciju i mogu se i dalje primjenjivati.

Farmaceuti pacijenta sa receptom za oralni oblik ketokonazola za liječenje gljivične infekcije, treba da upute ljekaru koji je lijek propisao, zbog dobijanja bezbjednije terapijske alternative, ističe se u preporuci.

Bonus video: