Šćekić: Sramno je da je Skupština uz Vladu stala u odbranu kriminalaca

Za amandman su glasali članovi Odbora DPS-a i SDP-a
57 pregleda 60 komentar(a)
Pravda, Foto: Shutterstock
Pravda, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.07.2013. 12:48h

Poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokratske partije (SDP) glasanjem za Vladin amandman na Zakon o amnestiji, potvrdili su da u Skupštini ne sprovode volju građana, već druge interese, ocijenila je Slavica Sćekić, sestra ubijenog policijskog funkcionera Slavoljuba Šćekića. Odbor za politiku, pravosuđe i upravu, podržao je danas glasovima vladajuće koalicije Vladin amandman na Zakon o amnestiji, kojim je predviđeno da pomilovanje važi i za teška krivična djela ubistva. Šćekić je kazala da, uprkos protestnom skupu porodica žrtava u ponedjeljak, i apelu da ne podržavaju amandman, „oni su bez trunke savjesti i ljudskosti usvojili amandman Vlade i ponovo ubili našu braću i sinove“. Prema njenim riječima, poslanici DPS-a, i dvoje iz SDP-a, Rifat Rastoder i Draginja Vuksanović, glasali su za amandman i time, smatra ona, ne samo da su podržali organizovani kriminal u Crnoj Gori već su ignorisali posljedice usvajanja tog amandmana.„Usvajanje tog amandmana lično shvatam kao podstrekivanje na krvnu osvetu i ako se kojim slučajem desi takvo nešto, poručujem nadležnim istražnim organima da krivce ne traže u izvršiocima tog djela već u poslanicima a koji su podstakli na to“, navela je Šćekić u izjavi dostavljenoj medijima. Ona smatra da su poslanici glasanjem potvrdili da u Skupštini ne sjede da bi sprovodili volju građana već iz drugih interesa. „Desilo se i ono čega sam se 2005. godine plašila da će se desiti, ono što je ubicama mog brata obećano, da neće dugo biti u zatvoru. Očigledno je došlo vrijeme vraćanja dugova“, rekla je Šćekić.Ona smatra da je sramno što je Skupština, uz Vladu, stala u odbranu kriminalaca.„Ovom odlukom meni, mojoj porodici i porodicama svih žrtava poslanici su uskratili pravo na pravdu a ubice nagradili slobodom. Ne bi me iznenadilo da ubicama u dogledno vrijeme dodijele i orgden zasluga za postignute rezultate za eliminisanje nepodobnih osoba“, zaključila je Šćekić.

“Glasate li za ovaj amandman, glasate za smanjene kazne Damiru Mandiću"

Snežana Jonica iz Socijalističke narodne partije saopštila je na Odboru za politički sistem da treba precizirati za šta se glasa ako se podrži amandman Vlade da se mogu amnestirati i osuđeni za teška ubistva.

“Glasate li za ovaj amandman, glasate za smanjene kazne Damiru Mandiću, osuđenog zbog učestvovanja u ubistvu Duška Jovanovića i pokušaj ubistva njegovog telohranitelja, Igoru Raičeviću koji je ubio dvoje ljudi, Feridu Kuču, koji je čeličnim glijetom ubio kćerku , Pištinjatu koji je počinio monstuozno ubistvo....”, rekla je Jonica navodeći da su “Vijesti” u nedavno objavljenom tekstu to pojasnile da se ne bi pričalo o nečemu imaginarnom.

Ni za predlagača zakona Aleksandra Damjanovića nije prihvatljiv taj amandman, kao ni za predstavnike Demokratskog fronta. Za amandman su glasali članovi Odbora DPS-a i SDP-a.

Slavica Rabrenović iz Ministarstva pravde , kaže da se moraju izjednačiti sa ostalim osuđenima poput onih koji su osuđeni za pokušaj ubistva i dobili kaznu od 15 godina a zatim do sada dva puta amnestirani.

“Ja se saosjećam s porodicama žrtava ali mora se ipak voditi računa o ravnopravnosti. Znam da će oni uvijek za oštećene porodice biti krvnici ali mora se voditi računa o pravednosti."

Ona je saopštila da ima 25 osuđenih za teško ubistvo,9 za pokušaj ubistva i 46 za ubistvo u zatvoru u Spužu.

Nekoliko porodaca žrtava juče je ispred Skupštine protestovalo zbog Vladinog amdmana i tražilo da ga poslanici ne usvoje.

Baranin Vasilije Marković, koji je krajem avgusta 2005. godine, na Sutormanu kod Bara, ubio i zapalio svog brata od tetke Igora Šljivančanina, mogao bi da robija tri godine manje. Njemu je prvostepeno robija bila odrezana na 30 godina, ali je kasnije Vrhovni sud kaznu smanjio na 18 godina zatvora.

Jedan od najmonstuoznijih zločina u novijoj Crnoj Gori dogodio se u noći između 2. i 3. januara 2005. godine kada je Željko V. Pištinjat (36) iz Zelenike usmrtio bračni par u tom mjestu kod Herceg Novog, Nikolu i Mariju Raše.

Bonus video: