Rožaje dobilo savremenu mliječnu pijacu

Braun je kazala da će moderna mliječna pijaca poboljšati standarde bezbjednosti hrane, a lokalnim proizvođačima olakšati pristup tržištu
8 komentar(a)
Su Kej Braun, Nusret Kalač, Foto: Aida Skorupan
Su Kej Braun, Nusret Kalač, Foto: Aida Skorupan
Ažurirano: 30.07.2013. 16:17h

Ambasadorka Amerike u Crnoj Gori Su Kej Braun i gradonačelnik Rožaja Nusret Kalač juče su zvanično otvorili objekat savremene mliječne pijace, za čiju izgradnju je uloženo oko 58.000 eura. Za taj posao američka razvojna organizacija USAID je izdvojila 21.213, a Opština 36.783 eura.

Braun je istakla da je podrška tom projektu nastavak dobre saradnje između Crne Gore i Amerike, čija je vlada u posljednjih 12 godina preko USAID-a donirala više od 243 miliona dolara pomoći našoj zemlji. Samo tokom protekle tri godine, kazala je ona, u poljoprivredu i turizam u 12 opština na sjeveru uloženo je oko 5,25 miliona dolara.

„To je dokaz naše posvećenosti partnerstvu sa Crnom Gorom. Objekat čijem otvaranju danas prisustvujemo dijelom je finansirao američki narod i predstavlja samo dio napora Amerike da na sjeveru Crne Gore stvori bolje ekonomske prilike. Prepoznali smo potrebu da podržimo ekonomski razvoj sjevera, uključujući i Rožaje“, rekla je Braun.

Ona je dodala da će moderna mliječna pijaca, u kojoj je USAID izgradio ventilacioni sistem za hlađenje, nabavio rashladne vitrine i drugu opremu, poboljšati standarde bezbjednosti hrane, a lokalnim proizvođačima olakšati pristup tržištu.

„Ovo je dokaz naše posvećenosti partnerstvu sa Crnom Gorom", kazala je ambasadorka SAD

“U isto vrijeme, kako se Crna Gora približava članstvu u Evropskoj uniji, politički i ekonomski postaje sve važnije da se usvajaju EU standardi zelene i mliječne pijace, pa objekat koji danas otvaramo predstavlja važan korak ka ispunjavanju tih standarda“, rekla je Braun.

Predsjednik Opštine Rožaje Nusret Kalač kazao je da je, u saradnji sa USAID-om, na tom području realizovan značajan broj projekata u različitim oblastima, te da je od novca koji je u njih uložen još bitnije uspostavljanje dobrih odnosa između dviju zemalja.

„S obzirom da je poljoprivreda jedna od strateških razvojnih privrednih grana Rožaja, ovaj projekat je upravo realizacija jednog od brojnih segmenata u razvoju te oblasti na kojoj temeljimo budućnost. U lično i ime građana zahvaljujem se vladi i građanima Amerike. Nadam se da ćemo sa američkom razvojnom organizacijom sarađivati i ubuduće i da ćemo partnerskim odnosom realizovati još mnogo projekata“, rekao je Kalač.

On je podsjetio da u rožajskoj opštini ima oko 2.100 poljoprivrednih gazdinstava sa oko 14.000 krupne i sitne stoke, što govori da taj objekat opravdava svoje postojanje, jer će proizvođači imati gdje da nude svoje poljoprivredne proizvode, a kupci da ih nabavljaju.

Bonus video: