Godišnjica bitke na Vučjem dolu

Bitka na Vučjem dolu jedna je od najslavnijih pobjeda Crnogoraca. Muktar paša je u toj bici raspolagao sa oko 45.000 vojnika, dok su crnogorske snage procijenjene na oko 14.000
363 pregleda 11 komentar(a)
Vučji dol, Foto: Ivan Petrušić
Vučji dol, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 29.07.2013. 15:20h

137 godina od slavne bitke na Vučjem dolu, bitke koja je, kako rekoše organizatori, „utrla put crnogorskoj nezavisnosti na Berlinskom kongresu“. Crnogorsku zastavu podigao je Nebojša Damjanović, dok su delegacije organizatora položile vijence na spomen obilježje.

Glumac Miro Nikolić kazivao je stihove Komnena Bulatovića „Priča o Crnoj Gori“ i Ljubomira Nenadovića „Grudi zemlje“.

U ime organizatora prisutne je pozdravio Miodrag Baletić koji je podsjetio na događaje koji su prethodili Vučedolskoj bici, kao i na samu bitku.

„Vučji do i uzvišenje Kovčeg su strašnim jurišima onih koji su prezirali smrt postali vječni spomenik njima i Nikoli Mirkovu. Ostalo je zabilježeno da je juriš crnogorske vojske na Kovčegu bio tako strašan da su njeni ratnici mogli da biraju one koje će posjeći ili zarobiti. Đoko Lazarev Popović glavom Selim paše i Luka Filipov Dragišić robljenjem Osman paše upisali su se u crnogorsku istoriju dok bude sjećanja na nju“, kazao je Baletić.

Bitka na Vučjem dolu jedna je od najslavnijih pobjeda Crnogoraca nad Turcima. Muktar paša je u toj bici raspolagao sa oko 45.000 vojnika, dok su crnogorske snage procijenjene na oko 14.000. Zato su osmanski gubici bili znatno veći – preko 4.000 poginulih i ranjenih vojnika i oko 170 oficira, dok su crnogorski gubici bili oko 70 poginulih i blizu 120 ranjenih.

U crnogorsko-turskom ratu, koji je trajao od 1876. do 1878. godine, a koji je zbog dužine trajanja, intenziteta vojnih operacija, brojnosti upotrijebljenih snaga i podnesenih žrtava nazvan “Velji rat”, poginulo je 3.089 crnogorskih vojnika.

Na kraju svečanosti sveštenici CPC obavili su pomen poginulima u boju na Vučjem dolu.

Bonus video: