MANS: Sud utvrdio da policija masovno krši pravo na privatnost

Skoro šest godina m:tel je policiji omogućavao 24-časovni pristup podacima...
51 pregleda 5 komentar(a)
Telefon, Foto: Shutterstock
Telefon, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.07.2013. 12:08h

Nataša Bošković sudija Osnovnog suda u Podgorici donijela je odluki prema kojoj policija više neće moći da nekontrolisano i neograničeno pristupa podacima telekomunikacionog operatera m:tel, saopšteno je danas iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora MANS.

Sudija Bošković je po tužbi koju su podnijeli Vanja Ćalović, Dejan Milovac i Veselin Bajčeta, utvrdila da su na taj način kršena prava na privatnost i tajnost telefonskih razgovora i prepiske korisnika te mreže.

Iz MANS-a podsjećaju da su oni pokrenuli postupak kojim su tražili da sud utvrdi ništavost sporazuma o uzajamnoj saradnji Uprave policije Crne Gore, kao prvotužene i drugotužene kompanije m:tel.

Skoro šest godina m:tel je policiji omogućavao 24-časovni pristup podacima o kontaktima, pozivima, elektronskoj pošti, SMS porukama, kao i podacima o geografskoj lokaciji svojih korisnika, na osnovu Sporazuma koji su zaključili 27. septembra 2007.

“Po mišljenju suda ovim sporazumom omogućava se visok stepen proizvoljnosti u postupanju I tuženog”, navodi se u presudi, što je “u direktnoj suprotnosti sa odredbama čl.8 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, te citiranim odredbama Ustava Republike kao najvišeg pravnog akta, i u direktnoj suprotnosti sa standardima i stavovima Evropskog suda za ljudska prava i odlukama ovog suda koje su obavezujuće”, zaključeno je u presudi.

Dalje se navodi da je suprotno citiranim odredbama Ustava Crne Gore i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, tuženi su ovim sporazumom propisali i dali i tuženom jasnu mogućnost da samostalno i neograničeno krši pravo na privatnost i da krši tajnost telefonskih razgovora i prepiske, iako se to može predvidjeti ili propisati isključivo zakonom ili na osnovu odluke Suda.

Sudija Bošković je u presudi konstatovala da “propisane procedure u pribavljanju podataka ne pružaju dovoljnu zaštitu od proizvoljnosti u postupanju i eventualnih zloupotreba”.

“Policiji je omogućeno da po sopstvenoj procjeni pristupa i preuzima podatke u posjedu drugotužene i da ima neposredni, neograničeni i stalni 24-časovni pristup i mogućnost preuzimanja podataka od drugotuženog i da neposredno i neograničeno preuzima podatke”, piše u presudi.

Presudom se utvrđuje da policija od m:tela “može preuzimati svu vrstu telekomunikacionih kontakata, poziva, mailova, elektronske pošte, poruka, i obim ovih informacija prevazilazi ovlašćenja koja bi prvotuženi mogao imati”.

Presudom se utvrđuje da policija od m:tela “može preuzimati svu vrstu telekomunikacionih kontakata, poziva, mailova, elektronske pošte, poruka, i obim ovih informacija prevazilazi ovlašćenja koja bi prvotuženi mogao imati”

“Za sud je posebno indikativno to što se zaključenim sporazumom uopšte ne identifikuju kategorije osoba prema kojima se mogu primjenjivati ove mjere, niti se daju razlozi za njihovu primjenu, već i tužena to može primjenjivati prema svakom korisniku usluga tuženog kao operatera mobilne telefonije, a takođe i obim i način izvršenja mjera uopšte nije propisan, već se te mjere mogu primjenjivati neograničeno, obzirom na nesmetani i nekontrolisani 24-časovni pristup I tužene potrebnim podacima”, navodi se između ostalog u presudi.

“Samo označavanje sporazuma stepenom strogo povjerljivo po mišljenju suda je takođe nedopušteno i proizvoljno i suprotno je važećoj i obavezujućoj praksi Evropskog suda za ljudska prava” ocijenila je sudija Bošković.

MANS sumnja da ova presuda pokazuje da policija istrajava u brutalnom kršenju Ustava i zakona, prava na privatnost i tajnost telefonske komunikacije i prepiske desetina hiljada građana.

„Ispolitizovani i korumpirani čelnici policije su već šest godina imali mogućnost da zloupotrebljavaju podatke iz razgovora, poruka i emailova građana i mi sumnjamo da oni to i jesu radili, jer se svakako nisu proslavili rezultatima na drugim poljima“, zaključili su u MANS-u.

Bonus video: