U ZIKS-u prekinut štrajk glađu

Oni su radikalni protest počeli nakon što je poslanik SNP-a Aleksandar Damjanović, tražio da se amnestija ograniči za teška ubistva
60 pregleda 0 komentar(a)
ZIKS Spuž, Foto: Arhiva "Vijesti"
ZIKS Spuž, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 26.07.2013. 08:52h

Oko 300 zatvorenika u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) koji su štrajkovali glađu od 16. jula jutros su obustavili protest.

Oni su radikalni protest počeli nakon što je poslanik SNP-a Aleksandar Damjanović, tražio da se amnestija ograniči za teška ubistva, ali i da ne budu pomilovani oni zatvorenici koji su već jednom osjetili milost države kroz zakon o amnestiji.

Pravosnažno osuđeni za teška ubistva ipak će, ako Predlog zakona o amnestiji bude usvojen krajem jula u parlamentu, biti obuhvaćeni amnestijom.

Njima će, kao i počiniocima svih ostalih krivičnih djela koji će dobiti pomilovanje, kazna biti umanjena za petinu. To je, između ostalog utvrđeno amandmanima koje je Vlada usvojila na jučerašnjoj sjednici, kojom je predsjedavao premijer Milo Đukanović.

Vlada je svoj predlog obrazložila navodima iz inicijative za donošenje zakona o amnestiji koju je potpisalo više od 20.000 građana.

Istakli su da su osuđenici koji su obuhvaćeni Zakonima o amnestiji iz 2006. i 2008. bili u znatno povoljnijem položaju, kao i da je zbog dugih sudskih postupaka velikom broju zatvorenika uskraćeno pravo na amnestiju zbog dugih sudskih postupaka.

“U tom smislu, smatramo da bi obuhvatanjem i krivičnog djela teško ubistvo, bio uspostavljen pravedan mehanizam da se osuđena lica izjednače u svojim pravima tako što bi amnestijom lica koja su osuđena zbog krivičnog djela te ško ubistvo, bila anulirana okolnost što je zbog proteka izvjesnog vremena od momenta izvršenja krivičnog djela do pravosnažnosti presude određen broj osuđenih lica bio onemogućen da dobije prava iz zakona o amnestiji”, piše u obrazloženju.

Vlada u amandmanima ističe da je u inicijativi koja je upućena Skupštini data podrška i amnestiji za teško ubistvo, pa bi isključivanjem tog krivičnog djela iz eventualno budućeg zakonskog teksta, umnogome bio doveden u pitanje institut predlaganja zakona.

Bonus video: