Organizacije osoba sa invaliditetom: Premijer namjerno iskrivljuje činjenice

Nadležni se godinama pravdaju da nema kvalitetnih projekata zbog čega se novac vraća u trezor
80 pregleda 6 komentar(a)
Marina Vujačić, Foto: Savo Prelević
Marina Vujačić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.07.2013. 18:01h

Izjava premijera Mila Đukanovića da novac Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom ne može da se koristi, jer nema dobrih projekata za njihov radni angažman, izazvala je burne reakcije civilnog sektora.

Izvršna direktorica Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore Marina Vujačić kazala je da izjava jako zabrinjava, jer pokazuje neinformisanost ili neozbiljnost.

“Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica s invaliditetom su predviđeni grant programi dodjele bespovratnih sredstava, po javnom pozivu za odabir i finansiranje projekata koji imaju za cilj profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom. Međutim, od dana donošenja zakona do danas nije donesen pravilnik o grant šemama, niti je raspisan javni konkurs za finansiranje projekata koji imaju za cilj profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom”, precizirala je Vujačić.

Finansije Fonda godinama prate kritike o nenamjenskom trošenju novca, a ta se tema potezala i u parlamentu

Kako je kazala, Ministarstvo rada i socijalnog staranja nije stvorilo uslove kako bi se zakon primijenio, a odgovornost se godinama prebacuje na NVO.

“Nijedan organ državne uprave nije prilagodio svoje prostorije kako bi zaposlio lice s invaliditetom. Jedino je tačno da Fond nije posebna budžetska jedinica, ali je nevladin sektor više puta inicirao i predlagao da se Fond obrazuje kao posebno pravno lice i da se na taj način sredstva iz Fonda troše za namjene koje su predviđene Zakonom”, kazala je ona.

Izvršni direktor Saveza slijepih Goran Macanović, koji je i član Savjeta Fonda, rekao je da je priča o nepostojanju projekata u najmanju ruku neozbiljna, jer se projekti ne mogu finansirati zbog nepostojanja preduslova za to.

Gdje je 22 miliona eura predviđenih za zapošljavanje osoba sa invaliditetom >>>

Macanović je ukazao da država ne stvara uslove za zapošljavanje te populacije, dok se konstantno manipuliše javnošću da nema kvalitetnih projekata.

“Jedino što se finansira su subvencije za zapošlljavanje osoba sa invaliditetom, dok još nijesu u funkciji sufinansiranje prilagođavanja radnog mjesta i asistenat u radu. Dalje, komisije za utvrđivanje pocenta invalidnosti ne rade u cijeloj Crnoj Gori”, kazao je Macanović.

Isti stav ima i predsjednica Saveza udruženja paraplegičara Nataša Borović, koja napominje da nije tačno da nema kvalitetnih projekata.

Finansije Fonda godinama prate kritike o nenamjenskom trošenju novca, a ta se tema potezala i u parlamentu. Nadležni se godinama pravdaju da nema kvalitetnih projekata zbog čega se novac vraća u trezor, dok osobe sa invaliditetom ostaju uskraćene sa milionske iznose.

U Fond se od maja 2009. godine slilo 23,3 miliona eura, dok je samo 1,3 miliona potrošeno za realizaciju programa zapošljavanja te populacije. Svi poslodavci koji ne zaposle osobu sa invaliditetom dužni su tom Fondu uplatiti poseban doprinos.

Da li nas on to diskriminiše

Marinu Vujačić zabrinjava premijerovo izbjegavanje da priča o obavezama propisanim Zakonom i činjenicu da se nenamjenski troši novac iz Fonda.

“To se posebno vidi iz diskriminatorne izjave u dijelu premijerove priče o biznisu kada nas poziva na odgovornost, postavljajući pitanje koliko je biznismena zaposlilo lice s invaliditetom".

"Ovakav stav jasno govori o tome da predsjednik Vlade smatra da biznis ne može da napreduje i ima profit ukoliko neko zaposli lice s invaliditetom. Pitanje je da li on misli da ovo društvo i država ne može napredovati ukoliko se zaposli lice s invaliditetom”, pitala je ona.

Bonus video: