Roditelji stradalog Ognjena Sarića nezadovoljni presudom najavili žalbu

Bračni par Sarić ponovio je da u ovom slučaju “nikada nije utvrđeno činjenično stanje, a da je policijski uviđaj loše urađen”
422 pregleda 15 komentar(a)
Velimir i Olivera Sarić, Foto: Vesko Belojević
Velimir i Olivera Sarić, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 25.07.2013. 19:33h

Velimir i Olivera Sarić iz Nikšića zatražiće od Višeg državnog tužilaštva da uloži žalbu na presudu Višeg suda u Podgorici kojom je Nikšićanin Petar B. Backović (19) osuđen na godinu i po zatvora, jer je motornim sankama na skijalištu ski centra Vučje usmrtio njihovog osmogodišnjeg sina Ognjena.

Bračni par Sarić u razgovoru za “Vijesti” ponovio je da u ovom slučaju “nikada nije utvrđeno činjenično stanje, a da je policijski uviđaj loše urađen”.

Velimir kaže kako zna da ne može vratiti sina, ali da porodica hoće da sazna istinu.

“Kazna koja je izrečena okrivljenom je sramna”, rekao je.

Ognjenov otac rekao je da se za tako nešto ne može donijeti kazna od 18 mjeseci, da se više kazne donose i za 'obijanje trafike'

Podsjetio je da za krivično djelo “teško djelo protiv opšte sigurnosti”, za koje je Backović prvostepenom presudom osuđen na 18 mjeseci, zakon predviđa kaznu od dvije do 12 godina zatvora.

Početkom jula, sudija Vesna Moštrokol osudila je Backovića na godinu i po robije, jer je vozeći motorne sanke na skijalištu ski centra Vučje kod Nikšića, 13. marta 2011. godine, “iz nehata usmrtio Ognjena Sarića”. Istom presudom radnici Ski centra, Dragoljub Đurđevac (60) i Goran Kankaraš (39), zbog nedostatka dokaza oslobođeni su optužbe za teško djelo protiv opšte sigurnosti.

U presudi se navodi da je Backović na ski stazi centra Vučje, “bez prethodno stečene osposobljenosti, upravljao motornim sankama i uključio se na ski stazu koja je namijenjena za skijaše dok se na njoj nalazio veći broj skijaša”.

“Dolaskom do prevoja koji se nalazi na stazi, gdje je vidljivost mala, došlo je do kontakta sanki i dječaka koji se nalazio na stazi vozeći na skijama, i koji je smrtno stradao. Optuženi je bio svjestan da motornom silom na stazi, bez prethodno stečene osposobljenosti, stvara opasnost za život i tijelo ljudi, ali je na to pristao postupajući suprotno Zakonu o skijalištima i tako prouzrokovao smrt Ognjena Sarića”, navodi se u tekstu presude.

Ognjenov otac rekao je da se za tako nešto ne može donijeti kazna od 18 mjeseci, da se više kazne donose i za 'obijanje trafike'.

“Dijete je moralo biti zaštićeno od bahatih i motornih sanki, na ski stazi”, kaže Velimir.

Ispričao je da je njihova kćerka Jovana tog dana bila na ski-stazi ispred Ognjena, da je kada se spustila do dna čula udar.

“Vratila se uspinjačom i vidjela brata krvavog da leži na snijegu...To je katastrofa”, kaže Velimir Sarić.

Ognjenovi roditelji ostali su uvjereni da Backović nije prišao da pomogne njihovom teško povrijeđenom sinu

Ognjenovi roditelji smatraju da je istražni sudija Osnovnog suda u Nikšiću Ljubiša Marković “katastrofalno loše uradio uviđaj”.

“Nakon tragedije, pitao je mog brata da li smo mi kao porodica zadovoljni kako je obavio uviđaj. Ubrzo nakon toga, u maju 2011. sreli smo se u hotelu 'Sinčel' kod nikšićkog fakulteta i popili piće, pitao sam ga - jesmo li nešto trgovali sa vama gospodine Markoviću da postavljate pitanje mom bratu 'jesmo li zadovoljni'”, tvrdi Velimir.

Tvrdi i kako je tada sudiji rekao da je u zapisniku o uviđaju napisao da je na Vučju bilo tmurno, ali da je u vrijeme kontakta – sudara bilo sunčano. Ognjenov otac smatra da je sudija tako nešto napisao kako bi “Backoviću to bila olakšavajuća okolnost, kao da ga je sunce zaslijepilo”.

“Možemo da pričamo danima, ali on sa motornim sankama nije smio da bude na stazi”, rekao je.

U donošenju presude Backoviću podgorički sud kao olakšavajuću okolnost uzeo je i to “da je okrivljeni u vrijeme kada je počinio krivično djelo bio mlađe punoljetno lice, od 18 godina i osam dana, te da nije bio osuđivan”. Njegov pokušaj da pomogne dječaku sud je ocijenio kao naročito olakšavajući.

Ognjenovi roditelji ostali su uvjereni da Backović nije prišao da pomogne njihovom teško povrijeđenom sinu.

“Možda je i prišao da vidi šta je uradio, ali pomagao nije. Sav preplašen potrčao je svom ocu Budimiru u zagrljaj. Jedini koji je pružio prvu pomoć našem sinu je skijaš koji se našao na stazi Vlado Karadžić, koji je sa skijašima Sašom Kovačevićem i Darkom Žižićem prevezao našeg sina do nikšićke bolnice”, zaključio je Velimir.

U službenoj zabilješci Uprave policije konstatovano je da optuženi nije imao vozačku dozvolu za upravljanje bilo kojom kategorijom motornih vozila.

Sudija Moštrokol je u obrazloženju presude kazala da je iz nalaza i mišljenja vještaka saobraćajno-mašinske struke, utvrđeno da brzina motornih sanki u trenutku nezgode nije bila veća od 35 do 40 kilometara na sat. Rekla je i da se do toga došlo na osnovu analize materijalnih tragova, deformacije i tehničkih karakteristika motornih sanki, krajnje pozicije i fotoelaborata u kojem je prikazano lice mjesta, te poseban uspon na kojem je došlo do nesreće.

Redara nije bilo

Ognjenova majka kaže da Dragoljub Đurđevac i Goran Kankaraš nemaju nikakvu odgovornost u ovom slučaju, iako je, ističe, cijela priča krenula u smjeru prebacivanja odgovornosti na njih dvojicu.

Bračni par Sarić ponovio je da Dragoljub i Goran nijesu bili redari na stazi kako se želi predstaviti, već da je Kankaraš radio na provjeri ski-pasova, a da je Đurđevac održavao, štampao stazu, i održavao tri žičare na skijalištu.

Zbog toga su roditelji dječaka “u potpunosti saglasni sa oslobađajućom presudom koju je sutkinja Moštrokol izrekla Đurđevcu i Kankarašu”. “Redara na skijaškoj stazi nije bilo, a morali su biti tu. To je propisano Zakonom o skijalištu, koji vlasnici 'Vučja' nijesu poštovali”, kategorični su Ognjenovi roditelji.

Bonus video: