Radunović i Hrapović da objasne nestašice

Skupštinsko tijelo podržalo kontrolno saslušanje čelnika zdravstva o javnim nabavkama
67 pregleda 0 komentar(a)
Miodrag Radunović, Kenan Hrapović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Miodrag Radunović, Kenan Hrapović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 24.07.2013. 15:55h

Ministar zdravlja Miodrag Radunović, direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Kenan Hrapović, direktor Kliničkog centra Crne Gore Milan Mijović, direktor Montefarma Budimir Stanišić i prvi čovjek Uprave za javne nabavke Mersad Mujević biće saslušani pred skupštinskim Odborom za zdravstvo rad i socijalno staranje.

Sjednica će biti održana krajem septembra ili početkom oktobra, a tema je nabavka ljekova i medicinskih sredstava putem tendera.

Inicijativu su podnijeli predstavnici opozicije i Liberalne partije, a poslanici iz redova DPS-a sada su ipak glasali za takav predlog, iako su prije 20 dana bili pri tome da tom tematikom ne treba da se bavi Skupština.

Inicijativu je najprije uputila NVO Institut Alternativa, a kasnije je preuzeo Demoratski front, ali prilikom glasanja nije dobila potrebnu većinu, jer su poslanici DPS-a bili protiv.

Poslanik DF Janko Vučinić kazao je da je namjera da se saslušanjem otkone dileme u vezi sa postupkom javnih nabavki u sektoru zdravstva, kao i da se uvidi da li su nestašice ljekova posljedice loših zakonskih rješenja ili možda korupcije.

Podršku inicijativi dao je i poslanik SDP-a Izet Bralić koji je kazao da već duže vremena postoji problem prilikom nabavki u tom sektoru.

“Uzrok su loša zakonska rješenja jer nije isto nabavljati željeznički vagon i ljekove. Padom jednog tendera za ljekove ispašta čitavo stanovništvo”, izričit je Bralić.

On je stava da je potrebna hitna izmjena zakona, sa čim se saglasna i poslanica DPS-a Zorica Kovačevića.

Liberal Andrija Popović rekao je da država mora obezbijediti liječenje za građane, koji ne smiju biti žrtve birokratije, nesposobnosti ili pak korupcije.

Odbor je jednoglasno podržao i Predlog zakona o obezbjeđivanju krvi, čiji je predmet usaglašavanje sa regulativom EU.

Podržan SNP-ov predlog odmrzavanja penzija

Odbor je glasovima opozicije i Liberalne partije podržao i izmjene Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju koje je predložio SNP, a čija je suština da se odmrzne rast penzija.

Nakon dužeg nadgornjavanja između predsjedavujećeg Zorana Jelića (DPS) i jednog od predlagača Nevena Gošovića, predlog je dat na glasanje.

“Nekorektno je što insistirate da se glasanje odgodi za drugi dan, jer mi sada imamo većinu”, rekao je Gošović. Jelić je više puta tražio da se naknadno izjasne o predlogu “kada bi dobili stav Vlade i Ministarstva finansija”.

Nakon insistiranja i poslanika Popovića da se o tome glasa, predlog je dobio zeleno svjetlo trenutne većine u odboru.

Bonus video: