Novac iz budžeta i za privatne zdravstvene firme

“Rudo Montenegro” je obuhvaćeno Mrežom na osnovu dugogodišnje saradnje sa Fondom u proizvodnji, popravci i isporuci medicinsko-tehničkih pomagala, objašnjeno je iz Ministarstva
495 pregleda 2 komentar(a)
Rudo Montenegro, Foto: Arhiva "Vijesti"
Rudo Montenegro, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 24.07.2013. 08:09h

Vlada je u martu ove godine odlučila da u Mrežu zdrastvenih ustanova uvede privatnu firmu “Rudo Montenegro” koja ne pruža zdravstvene usluge, već proizvodi medicinska pomagala.

Ministarstvo zdravlja nije željelo da precizira kriterijume po kojima je donijeta ta odluka, već su naveli da je partnerstvo preporučila dugogodišnja dobra saradnja između “Rudo” Montenegro i Fonda za zdravstvo, kao i kvalitet usluga koje pruža.

Ni u Vladinoj odluci nijesu navedeni kriterijumi.

“Rudo Montenegro” je obuhvaćeno Mrežom na osnovu dugogodišnje saradnje sa Fondom u proizvodnji, popravci i isporuci medicinsko-tehničkih pomagala, objašnjeno je iz Ministarstva.

Prema odgovorima iz Ministarstva zdravlja, pogodnosti saradnje Fonda sa firmom “Rudo Montenegro” je “senzibilitet firme da pruža usluge i u poslovnim objektima u Bijelom Polju Beranama, ali i u zdravstvenim ustanovama u Pljevljima, Risnu, Herceg Novom, Baru, Nikšiću”.

Ministarstvo tvrdi da je takva mreža zdravstvenih ustanova dobar osnov za jačanje privatno-javnog partnerstva, kao i da nema bojazni ”bilo kakvog monopola davalaca”

Prema podacima Centralnog registra Privrednog suda, Preduzeće za izradu ortopedskih pomagala "Rudo Montenegro” DOO bavi se proizvodnjom medicinskih i stomatoloških instrumenata i materijala. Izvršni direktor je Aleksandar Miranović, a osnivač Auto AS DOO -Skoplje.

“Kao i sam koncept reforme koja se više godina sprovodi u zdravstvu, koncept Mreže prate nastojanja da se pacijentima obezbijedi dostupna i efikasna zdravstvena zaštita i u onim oblastima zdravstvene djelatnosti u kojim trenutno postoje, iz različitih razloga, barijere za dostupnost zdravstvenih usluga, koje država garantuje u obimu propisanim 'paketom usluga'”, navodi se u odgovoru ministarstva.

Oni međutim nijesu objasnili da li će uvođenjem privatnih firmi u mrežu zdravstvenih usluga omogućiti monopol u snabdijevanju, a na taj način i diktiranje cijena na tržištu.

Izostao je odgovor i na pitanje zašto je ograničena Mreža zdrastvenih ustanova uvođenjem samo te privatne firme i firme “Galenika” gdje država ima dio vlasništva.

Prema odluci Vlade, osim “Rudo Montenegro”, davalac usluga specijalizovane medicinske rehabilitacije je Institut za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju „Dr Simo Milošević“ AD Igalo i Privatna zdravstvena ustanova Opšta bolnica “Meljine”.

Davaoci usluga koji obezbjeđuju ostvarivanje prava na ljekove koji se propisuju na recept, ljekove, medicinska sredstva i materijale koji se ne propisuju na recept su Zdravstvena ustanova Apoteke Crne Gore "Montefarm" i Galenika Crna Gora d.o.o.

“Montefarm“ to pravo ima u apotekama u svakoj opštini dok Galenika Crna Gora d.o.o. obezbjeđuje ostvarivanje prava u apotekama u Podgorici i naseljenim mjestima: Bijela, Risan, Stari Bar, Sutomore, Virpazar i Tuzi. Crna Gora je vlasnik 25 odsto akcija u ogranku srbijanske kompanije, koja se u matici godinama unazad suočava sa velikim finansijskim problemima.

Ministarstvo je kazalo da je Galenika Crna Gora u zdravstvenoj mreži na osnovu višegodišnje saradnje sa Fondom i učešća u obezbjeđivanju ljekova osiguranicima, na recept.

Oni, međutim, nijesu željeli da odgovore zašto je “Galenika DOO" dobila pravo samo u nekolio prigradskih naselja, a "Montefarm" u svim opštinama.

Ministarstvo tvrdi da je takva mreža zdravstvenih ustanova dobar osnov za jačanje privatno-javnog partnerstva, kao i da nema bojazni ”bilo kakvog monopola davalaca”.

Koncept Mreže zdravstvenih ustanova, kaže se u odgovoru “Vijestima”, temelji se na potrebi obezbjeđivanja dostupne i efikasne zdravstvene zaštite, na teret sredstava obaveznog zdrastvenog osiguranja.

Ona obuhvata javne zdravstvene ustanove, osnovane Odlukom o organizovanju iz 1991. godine i Odlukom iz 2010, koja obuhvata i dio djelatnosti privatnih zdravstvenih ustanova.

Milion eura za pomagala

Prema informacijama ”Vijesti”, Fond godišnje iz budžeta potroši više od milion eura na refundaciju računa za tehnička pomagala.

Prema zvaničnim podacima iz Fonda, oni su prošle godine na ime troškova nabavke medicinsko-tehničkih pomagala, u koja spadaju: ortopedska pomagala, očna i tiflotehnička pomagala, slušna pomagala i pomagala za omogućavanje glasnog govora, stomatološla i druga pomagala, izdvojili oko 1.3 miliona eura. „U proteklih šest mjeseci, tačnije od 1. januara do 30. juna 2013. godine je izdvojeno oko 575 hiljada eura.

Fondu su se najčešće obraćali osiguranici za ortopedska pomagala i to za: proteze, ortoze, ortopedske cipele sa ulošćima, ortopedske uloške, invalidska kolica, pomoćna pomagala za olakšavanje kretanja, za očna i tiflotehnička pomagala, za slušna pomagala i pomagala za omogućavanje glasnog govora, kao i za stomatološka pomagala”, navodi se u odgovoru Službe za odnose są javnošću. U 2012.

Fond je na ime refundacije sredstava za medicinsko-tehnička pomagala izdvojio oko 47,5 hiljada eura. Fond, za potrebe osiguranika, medicinsko-tehnička pomagala nabavlja od 'Ruda' , slušne aparate od firme 'Audio BM' slušni aparati, naočare od “Optike” .

Bonus video: