Crnogorski izviđači na skautskoj smotri u Makedoniji

"Ovaj međunarodni događaj omogućava našim mladim članovima inovativna predavanja o razvoju i aktivnom učešću adolescenata i mladih u procesima donošenja odluka i njihovog aktivizma"
55 pregleda 0 komentar(a)
Izviđači SICG, Foto: Savez izviđača Crne Gore
Izviđači SICG, Foto: Savez izviđača Crne Gore
Ažurirano: 16.07.2018. 12:31h

Do 22. jula ukupno 100 izviđača iz Crne Gore učestvuje na međunarodnoj skautskoj smotri-kampu “Neverending story” u Skrebatnu kod Ohrida u Makedoniji, koja je okupila preko 4.000 mladih ljudi iz Evrope. Organizator je Savez izviđača Makedonije u saradnji sa evropskom skautskom organizacijom, a naši izviđači su otputovali preko Saveza izviđača Crne Gore (SICG) koji je na konkursu Ministarstva sporta za dodjelu sredstava omladinskim organizacijama dobio podršku kroz projekat “Priča bez kraja”, za promociju smotre i pripremne aktivnosti za odlazak.

Vođa crnogorske skautske ekspedicije u Makedoniji, načelnik za starije izviđače i planinke SICG Dušan Masoničić iz Bara, rekao je “Vijestima” da kroz “Priču bez kraja” članovi SICG učestvuju na velikom makedonskom kampu sa ciljem jačanja timskog duha, liderstva “i osnaživanja i povezivanja regionalne saradnje lokalnih jedinica i nacionalnih Saveza”.

"Ovaj međunarodni događaj omogućava našim mladim članovima inovativna predavanja o razvoju i aktivnom učešću adolescenata i mladih u procesima donošenja odluka i njihovog aktivizma. Imaće priliku i da da se kroz razne radionice upoznaju sa temama reproduktivnog zdravlja, vršnjačkog nasilja i seksualnog uznemiravanja, kako bi ukazali na probleme sa kojima se susreću prilikom kampovanja, te da razmjene iskustva sa drugim izviđačima i na jasan način pošalju poruku svim nacionalnim Savezima o eventualnim problemima u organizaciji", naveo je Masoničić.

On je podsjetio da je vodna škola SICG na Grahovu u junu pomogla da se 30 mladih lidera Saveza kvalitetno pripremi za odlazak u Skrebatno, te da je tada ostvarena još jedna uspješna saradnja sa Savezom radio-amatera Crne Gore.

"Smotra je najvažniji događaj u životu izviđača i planinke i SICG izražava veliko zadovoljstvo što je velik broj naših članova u Skrebatnom. Oni će se u Crnu Goru sigurno vratiti sa mnogo novog iskustva, primjenljivog znanja, lijepih uspomena, novih prijatelja za cijeli život i ponekom razmijenjenom izviđačkom maramom", zaključio je Masoničić.

Bonus video: