Bar: Kontejnerske terminale daju za 8 miliona eura

Usvojen je predlog ugovora o prodaji barske kompanije, dok je cijena povećana za samo 900 hiljada
5 komentar(a)
Kontejnerski terminali, Bar, Foto: Anto Baković
Kontejnerski terminali, Bar, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 23.07.2013. 11:36h

Tenderska komisija za privatizaciju usvojila je juče Predlog ugovora o kupoprodaji 62 odsto akcija Kontejnerskih terminala i generalnih tereta (KTGT), koji će biti zaključen sa turskom kompanijom Global Ports.

Global Ports će taj udio u KTGT platiti osam miliona eura. Iz Tenderske komisije je saopšteno da je Predlog ugovora usaglašen nakon pregovora sa turskim ponuđačem, kojeg ocjenjuju uspješenim, pri čemu je povećana prvobitno ponuđena cijena od 7,1 milion.

Manjinski akcionari nijesu zadovoljni cijenom, ocjenjujući da je bolja berzanska.

„Global Ports je, prema odredbama Predloga ugovora, preuzeo obavezu da realizuje investicije u restrukturiranje KTGT, vrijedne 13,5 miliona, u okviru CAPEX programa u roku od tri godine. Turska kompanija će realizovati i dodatni investicioni programa u periodu od pet godina nakon faze restrukturiranja, vrijedan 7,6 miliona“, kazali su agenciji Mina biznis iz Tenderske komisije.

Predlog ugovora, kako du dodali, predviđa i pravo prodavca da kao ugovornu kaznu zadrži 100 odsto iznosa kupoprodajne cijene u slučaju da se u potpunosti ne realizuje investicioni program, na način definisan ponudom. Predviđen je i automatski raskid ugovora o kupoprodaji i koncesiji ukoliko dođe do kršenja obaveza. Predviđena je i obaveza Global Portsa da sprovede socijalni program, kao što je predviđeno kolektivnim ugovorom. Turska kompanija za realizaciju socijalnog i programa podrške zaposlenima treba da obezbijedi 6,5 miliona.

„Operativni plan Global Portsa podrazumijeva pozicioniranje KTGT kao južno-jadranskog prometnog pravca ka Balkanu, Bara kao glavnog regionalnog distributivnog i logističkog čvora za balkanski region, konsolidovanje i jačanje kompanije kao industrijske luke za promet robe iz zaleđa“, saopšteno je iz komsije.

Ugovor o koncesiji između Lučke uprave i KTGT upućen je Vladi na usvajanje, nakon čega treba da ga usvoji i Skupština.

Global Ports je lučka grupa i operator u Turskoj i trenutno upravlja sa tri vodeće komercijalne i kruzing luke, od kojih se jedna bavi kontejnerskim terminalom.

Bonus video: