Etno-bazar u Starom Baru: Spavaćica stara 120 godina

Posjetioci su imali priliku da se upoznaju sa starim zanatima i vještinama, zavire u stare crmničke i bokeške kuće, saznaju kako se tka na razboju i vide crnogorsku nošnju
119 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 23.07.2013. 10:11h

Najavljen kao sastavni dio XXVI festivala “Barski ljetopis”, prvi Etno bazar u Starom gradu uspješno je održan, a broj gostiju premašio je očekivanja organizatora.

Na tridesetak štandova posjetioci su od 18 časova do ponoći imali priliku da se upoznaju sa starim zanatima i vještinama, zavire u stare crmničke i bokeške kuće, saznaju kako se tka na razboju, vide crnogorsku nošnju, te kupe unikatni nakit i rukotvorine...

Učesnici iz Bara, Bijelog Polja, Nikšića, Risna, Cetinja, Podgorice i Budve, pokazali su eksponate od paštrovske nošnje i bijelog veza do rišnjanske sobe, prekrivače i košulje stare po 200 i 100 godina...

Andrijana Savović i Marija Davidović iz Organizacije žena Petrovca predstavile su djelove prćije baka i prabaka, više od stotinu godina star vezeni rad iz škrinja. Ti domaći radovi, koji se nalaze isključivo u nasljeđu, privukli su veliko interesovanje pa čak i ponude za kupovinu, ali su one redom odbijene.

Baranka Jelena Milović izložila je nakit od polimerne gline, lančiće, ogrlice, narukvice i naušnice, koje je prodavala od četiri do osam eura.

“Za prvi put, sve ovo je iznenađujuće dobro, posjećenost je velika, baš pozitivno. Ove narukvice, privjesci, broševi, koštaju 15-20 eura, ima pazara, ali ne preko očekivanja”, kaže podgorički zlatar Alfred Lazari.

Vera Vučinić je predstavila podmetače, kutije za naočare i svjećnjake, koje je napravila njena ćerka Olja u dekupaž tehnici, nuđene od pet do 20 eura.

Vukašin Keković iz sutomorske NVO „Oliva art“ izložio je predmete od suvog maslinovog drveta, tacne, činije, magnete, priveske, kašike, čaše... koje je cijenio od tri do 45 eura.

Posebnu pažnju privukla je Pepa Dragišić koja je uredila staru crmničku sobu.

“Ovo je kompletna posteljina za krevet rađena u tri vrste ručnog rada-tkanom, vezenom i heklanom, ovo su prekrivači tkani od vune, pleteni jastuk, donji veš, haljine, bluze, peškiri, te spavaćica stara 120 godina. Željela sam da se pokaže koliko su te naše majke i bake imale strpljenja, volje i vještine da urade ovakve divne stvari iako su mnogo vremena provodile u polju, a jako se teško nabavljao materijal, uglavnom u Italiji, Albaniji, Grčkoj i Turskoj”, priča Dragišić.

Milijana Simović iz Trešnjeva kod Cetinja izložila je narodne nošnje, koje pravi posljednjih osam godina. Materijali su iz Sirije i Dubaija. Ženska nošnja košta 200 eura, a dječji džemadan 30 eura.

Anka Roćenović, penzionerka iz Bara, privukla je pažnju zbog rada na starinskom razboju na kojem je demonstrirala tehniku tkanja.

“Evo već deset godina radim damske šalove i šešire i ponča, to je sve unikatno, ni ja ih ne mogu ponoviti i da hoću, pa su zato od 35 do 60 eura šeširi i ogrtači, a 25 eura šalovi. Svi su željeli da vide kako se tka na stari način, nijesu mogli da shvate kako ovakvi unikatni šalovi izlaze iz razboja”, ispričala je Roćenović.

Galerija

Bonus video: