U ZIKS-u gladuje više od 350 zatvorenika

Osuđenici koji štrajkuju smatraju da će, ako prođu amandmani SNP-a, zakon o amnestiji biti diskriminišući, zato što neće obuhvatati teška ubistva i teška ubistva u pokušaju
78 pregleda 21 komentar(a)
ZIKS, ZIKS Spuž, Foto: Zoran Đurić
ZIKS, ZIKS Spuž, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 22.07.2013. 06:50h

Zatvorenici koji u Kazneno-popravnom domu (KPD) spuškog zatvora štrajkuju glađu jer su nezadovoljni amandmanima na Predlog zakona o amnestiji, prije dvije noći pridružili su se osuđenici Zatvora za kratke kazne (ZZK).

Prema nezvaničnim informacijama iz spuškog zatvora, hranu, uključujući i osuđenike koji su se sada pridružili štrajkačima, ne uzima više od 350 stanovnika Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija.

Neki od njih, sa kojima su "Vijesti" razgovarale, rekli su da su se solidarisali sa zatvorenicima iz KP doma jer smatraju da se amandmanima koje je podnio poslanik SNP-a Aleksandar Damjanović mijenja volja više od 20.000 građana Crne Gore koji su potpisali inicijativu za donošenje zakona o amnestiji.

Damjanovićevim amandmanima na Predlog zakona o amnestiji predviđeno je da osobe koje su već bile pomilovane to pravo ne mogu koristiti, kao ni osobe koje su osuđene za krivično djelo teško ubistvo.

Osuđenici koji štrajkuju smatraju da će, ako prođu amandmani SNP-a, zakon o amnestiji biti diskriminišući, zato što neće obuhvatati teška ubistva i teška ubistva u pokušaju.

Zatvorenici koji u Kazneno-popravnom domu štrajkuju glađu već osmi dan smatraju da nema razloga da oni osuđeni za krivično djelo te ško ubistvo i teško ubistvo u pokušaju budu izuzeti iz zakona o amnestiji.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: