Vuksanović hoće vlast u Srpskom nacionalnom savjetu po svaku cijenu

Na elektorskoj skupštini SNS nije bilo kvoruma, sjednica održana uprkos protivljenju Ministarstva za ljudska i manjinska prava
14 komentar(a)
Ažurirano: 18.07.2013. 08:44h

Elektorska skupština Srpskog nacionalnog savjeta je, uprkos upozorenju Ministarstva za ljudska i manjinska prava, sinoć održana sa ciljem da bude izabran novi sastav Srpskog nacionalnog savjeta, iako nijesu imali kvorum.

Pomoćnik ministra Sabahudin Delić rekao je sinoć “Vijestima” da su predstavnici tog resora napustili sjednicu usljed nedostatka kvoruma za odlučivanje.

"Naši predstavnici su pružali tehničku i logističku podršku i pratili legitimnost i zakonitost rada skupštine. Shodno pravilima na početku sjednice treba odrediti kvorum, a budući da je za Srpski nacionalni savjet bilo 138 elektora, utvrdili smo da je potrebno prisutnih 93 kako bi se donijela legitimna odluka", rekao je Delić.

Budući da to nije bio slučaj, već je u sali bilo jedan elektor manje, predstavnici ministarstva su napustili skupštinu.

To, međutim, nije omelo trenutno rukovodstvo Savjeta na čelu sa Momčilom Vuksanovićem da ipak nastavi za zasjedanjem i donese odluku.

"Mi smatramo da smo imali kvorum sa 92 elektora ili 67 odsto elektora", kazao je Vuksanović, najavljujući da će naknadno saopštiti koji su članovi izabrani da vode Savjet u narednom četvorogodišnjem periodu.

Takvu odluku, pak, neće prihvatiti u ministarstvu.

Tenzije u Savjetu postoje od njegovog osnivanja, jer je Nova srpska demorkatija protiv određivanja srpskog naroda za manjinski, dok je Vuksanović na račun Savjeta na godišnjem nivou od Fonda za manjine dobijao oko 600.000 eura

Tako donesena odluka je neprihvatljiva i za potpredsjednika Nove srpske demokratije Slavena Radunovića.

"Vuksanović ne može da odabre Savjet ako nema podršku ministarstva. To je onda privatna zabava Vuksanovića i donesene odluke neće imati validnost", kazao je Radunović.

Nova je imala namjeru da preuzme kontrolu nad SNS-om, ali njoj bliski elektori se nijesu pojavili sa obrazloženjem da su Vuksanovićevi problematični i da su neki od njih falsifikovali potpise podrške.

Radunović je “Vijestima” kazao da je sinoć počela prva faza u borbi protiv nelegalnosti i nelegitimnosti Savjeta, koji, kako je kazao, godinama predstavlja srpski narod manjinskim, kako bi “Vuksanović stekao materijalnu, a Đukanović političku korist”.

“Sljedeći potez su krivične prijave protiv svih učesnika ove farse”, najavio je Radunović.

Na taj način što će eleminisati elektore koji nemaju zakonitu dokumentaciju i održati sjednicu na kojoj će odabrati svoje rukovodstvo, Radunović smatra da će uspjeti u namjeri da ugase to tijelo.

Tenzije u Savjetu postoje od njegovog osnivanja, jer je Nova srpska demorkatija protiv određivanja srpskog naroda za manjinski, dok je Vuksanović na račun Savjeta na godišnjem nivou od Fonda za manjine dobijao oko 600.000 eura.

Manjinske savjete čine članovi odabarani od strane elektora na elektorskoj skupštini, ali i oni izabrani po funkciji. Po funkciji se biraju poslanici i članovi Vlade iz reda tog manjinskog naroda.

Fond za manjine podijelio 500.000 eura, Srpski savjet dobio 170.000

Srpski nacionalni savjet je i prema posljednjoj odluci Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, dobio popriličnu svotu novca od oko 170.000 eura, ili više od trećine planiranog novca za sve predstavnike manjinskih naroda.

Nakon sedmočasovne rasprave, Fond je iza zatvorenih vrata donio odluku o raspodjeli nešto manje od pola miliona eura.

Predsjednik Upravnog odbora Fonda Šukrija Cikotić kazao je “Vijestima” da je podržano 90 od 290 projekata, koliko je prijavljeno i 168, koliko je zadovoljavalo formalno pravne uslove.

"Potraživano je 1,678.000 eura, dok je cifra za sve one koji su zadovoljavali uslove bila 1.357.000 eura", rekao je Cikotić.

Problem je i što su probijeni rokovi, pa će vjerovatno ponovo biti posla za Upravni sud, koji je intervenisao i prilikom prošlogodišnje raspodjele. Konkurs je raspisan krajem aprila, a odluka je trebalo da bude donesena 30 dana od njegovog zaključivanja, odnosno najkasnije početkom ovog mjeseca.

Cikotić je, sa druge strane, naglasio da su konkurs morali realizovati uprkos tome što još nijesu formirani novi sazivi nacionalnih savjeta, jer je to bilo u skladu sa preporukom Državne revizorske institucije.

“Ukoliko bismo čekali da se sve to odradi, to bi trajalo i nekoliko mjeseci, a s ozbirom da smo mi i ranije imali preporuke DRI da raspodjelu radimo dva puta godišnje, morali smo poštovati pravila igre”, rekao je on.

Kako je kazao, prilikom odlučivanja vođeno je računa o tome koliko su nosioci ispunili ranije ciljeve i da je bilo projekata koji su zbog nepodnošenja izvještaja odbijeni.

Kurpejović napustio sjednicu fonda

Nezadovoljnih je bilo i prilikom jučerašnje raspodjele novca iz Fonda za manjine, pa je predstavnik Muslimanskog nacionalnog savjeta Avdul Kurpejović napustio sjednicu zato što nije bio zadovoljan odobrenim sredstvima. On nije želio juče da komentariše razloge nezadovoljstva, najavljujući da će to da učini danas.

Član Upravnog odbora Fonda, koji je zatražio anonimnost, kazao je “Vijestima” da je i prilikom ove raspodjele bilo nepravilnosti i da su ponovo podržani projekti organizacija ljudi koji su o tome odlučivali.

"Doduše, ta pojava nije prisutna kao ranije, ali je problem što ponovo nema multietničkih projekata”, kazao je izvor “Vijesti”.

Galerija

Bonus video: