Simbol Azera za Kraljev park

Sporazum o donaciji za uređenje Kraljevog parka potpisan je 1. aprila 2013. godine, ali gradnonačelnik Miomir Mugoša još nije saopštio koliko će tačno koštati rekonstrukcija
265 pregleda 36 komentar(a)
ograda Kraljevski park, Foto: Vesko Belojević
ograda Kraljevski park, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 17.07.2013. 07:47h

Ograda budućeg Kraljevog parka ukrašena je simbolima “HI” - Nikola Prvi i sa dva ukrštena kvadrata - znakom koji se javlja u mnogim civilizacijama, ali i na zastavi Azerbejdžana, države koja finansira rekonstrukciju te zelene površine.

Sekretarica diplomatske misije Azerbejdžana Tijana Vujošević pojasnila je da su dva ukrštena kvadrata drevni simbol te zemlje.

“Ima ga i na zastavi Azerbejdžana i predstavlja vječno sunce”, kazala je Vujošević “Vijestima”, pozvavši se na informacije dobijene od projektanta.

Iz Glavnog grada danima nijesu željeli da odgovore šta predstavljaju dva ukrštena kvadrata na ogradi parka, preko puta budućeg hotela “Hilton”.

Budući park biće podijeljen na dvije cjeline - otvorenu i zatvorenu koja će se noću zaključavati

Izvođač radova je Arhitekstonski atelje iz Podgorice, autor projekta arhitekta Eldar Husejnov, a vodeći projektant arhitekta Mladen Đurović.

Planirano je da Kraljev park ima moderan mobilijar, sistem za navodnjavanja i obezbjeđenje, fontanu, dječja igrališta, ali i plato sa dva spomenika - Božidaru Vukoviću Podgoričaninu i azerbejdžanskom pjesniku Huseinu Džavidu.

Vuković je prvi ćirilični štampar u Južnih Slovena. Štampao je Službenik, Psaltire, Molitvenik, Oktoih petoglasnik, Trebnik, Praznični minej... Umro je 1539. godine, a sahranjen, po sopstvenoj želji, 1540. u temeljima balšićke crkve Svete Bogorodice, na ostrvu Starčeva gorica, na Skadarskome jezeru...

Džavid je istaknuti azerbejdžanski pjesnik i dramski pisac, rođen 1882. godine, i smatra se jednim od osnivača romantičarskog pokreta u azerbejdžanskoj književnosti.

Kraljevski park napravljen je 1910. godine u čast krunisanja kralja Nikole, a obnovljen je 1954. godine

Umro je 5. decembra 1941. godine, a zvanično je oslobođen optužbi 1956. Džavidovi posmrtni ostaci prebačeni su u Nakšivan 1982. godine, na stogodišnjicu njegovog rođenja, i sahranjeni u mauzoleju, podignutom u njegovu čast...

Budući park biće podijeljen na dvije cjeline - otvorenu i zatvorenu koja će se noću zaključavati.

Glavni ulaz će biti na spoju Bulevara i mosta, sa naglašenim slavolukom sa grbovima obje države, piše u Tehničkom opisu uz glavni projekat uređenja Kraljevog parka.

Projektom je predviđeno i sađenje 58 vrsta drveća.

Sreća, pravda, novi život...

Urednik rubrike “Tradicionalna simbolika” u “Artu”, kulturnom dodatku “Vijesti”, Goran Gligorović rekao je da se osmokraka zvijezda i osmougaonik javljaju kao simboli dobre sreće, pravde, prelaska, novog života i regeneracije.

”Srodni su simbolizmu broja osam - srećan, rajski broj. U hrišćanstvu je krstionica, simbol obnove i ponovnog rođenja, često osmouganog oblika. Četiri glavne i četiri sporedne strane svijeta, koje obrazuju osmougao, zovu se 'Osam vjetrova', takođe su osam rajskih kapija. Kao zbir dva broja četiri predstavljaju ravnotežu”, pojasnio je Gligorović.

Napravljen 1910. kralju Nikoli u čast

Kraljevski park napravljen je 1910. godine u čast krunisanja kralja Nikole, a obnovljen je 1954. godine.

Tokom savezničkog bombardovanja u Drugom svjetskom ratu, Kraljev park je bio izrovan od avionskih bombi.

Hroničari su zapisali da su za njegovu obnovu dopremljene velike količine zemlje sa prostora ispod brda Gorica. Za taj poduhvat napravljena je uskotračna željeznica sa vagonima koje su gurali ljudi.

U parku je tada postavljeno poprsje Božidara Vukovića Podgoričanina, rad vajara Rista Stijovića.

Bonus video: