U Nikšiću od jeseni naplata parkinga

Ova odluka će ići na prvu skupštinu, a na narednu i elaborat. Očekujemo da ćemo na jesen krenuti sa ovim što smo precizirali“, kazao je menadžer Opštine Nikšić Živko Kecojević
4 komentar(a)
Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 16.07.2013. 18:08h

Od jeseni će Nikšićani u centru grada imati obilježena javna parkirališta koja će se naplaćivati, a cijena i trajanje parkiranja biće naknadno utvrđeni elaboratom čija izrada je u toku. Tim povodom održana je javna rasprava o nacrtu odluke o javnim parkiralištima na teritoriji Opštine Nikšić, kojoj je prisustvovalo samo troje građana.

“Osim ovog dokumenta, potrebno je donijeti i elaborat kojim će se regulisati zone, vrijeme trajanja parkiranja, a zatim obilježiti parking mjesta u zoni koja bude precizirana elaboratom.

Ova odluka će ići na prvu skupštinu, a na narednu i elaborat. Očekujemo da ćemo na jesen krenuti sa ovim što smo precizirali“, kazao je menadžer Opštine Nikšić Živko Kecojević.

Obrađivači odluke kojom će se, kako tvrde, uvesti red u oblast stacionarnog saobraćaja, su Sekretarijat za komunalne poslove i saobraćaj i služba menadžera. „Donošenjem ove odluke željeli smo da uredimo ovu oblast, a ne da zaradimo, tako da će i cijene biti simbolične.

Elaborat se radi parcijalno, za pojedine zone u gradu. U ovoj fazi elaborat će obuhvatiti centralnu gradsku zonu, sa oko 600 do 700 parking mjesta, a tokom vremena zone će se dalje širiti“, kazao je Kecojević.

Za osobe sa invaliditetom biće rezervisano pet odsto mjesta, a vodiće se računa i o posebno povlašćenim kategorijama stanovništva, posebno u centralnoj gradskoj zoni. Pod tim uslovima, uz određenu nadoknadu, parking će moći da rezer višu i građani. Naplatom parking mjesta, rekao je Kecojević, otvara se prostor za afirmaciju javnog gradskog i prigradskog saobraćaja, ali se i obezbjeđuje prostor za kvalitetnije zimsko održavanje saobraćajnica u užem centru grada.

Dosadašnja praksa pokazala je da vozači ne poštuju saobraćajnu signalizaciju i da nepropisno parkiraju vozila, zbog čega najviše problema imaju pješaci, posebno oni koji prođu ulicama poput Karađorđeve, Novice Cerovića, Narodnih heroja, Pete proleterske, Novaka Ramova.

Nesavjesni vozači se ne boje ni visokih kazni koje iznose 85 eura za nepropisno parkiran automobil na ulici ili trotoaru i deset eura više za one koji se parkiraju na mjestima koja su određena za taksiste ili autobuska stajališta.

Tu je i dodatnih pet eura ležarine po danu. Najveći parking nalazio se na centralnom gradskom trgu, ali je prije četiri godine, kada je na tom mjestu postavljen spomenik kralju Nikoli, zatvoren. Sada u gradu postoje četiri parkinga sa 400 mjesta, kao i 600 mjesta za ulično parkiranje, ne računajući parkinge koji pripadaju zgradama ili objektima.

Bonus video: