Uništeno plovilo na Skadarskom jezeru: Od broda ostao samo kostur

Podgoričaninu Radu Brajovću na Skadarskom jezeru uništeno plovilo od 150.000 eura, Tužilaštvo tvrdi da nema krivičnog dijela
94 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 16.07.2013. 17:28h

Podgoričanin Rado Brajović, kojem je očerupan gotovo cijeli brod vrijedan oko 150.000 eura na Skadarskom jezeru, optužio je podgoričko Osnovno tužilaštvo da su olako ocijenili da u tom slučaju “nema elemenata krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti”.

On je “Vijestima” ispričao da su prije devet mjeseci, dok je bio u inostranstvu, sa njegovog broda skinuti - motori teški po šest tona, ali i čitava konstr ukcija.

Nakon što je krađu prijavio policiji, koja je, tvrdi on, profesionalno odradila svoj dio posla, šokirala ga je odluka tužilaštva. “Policija je na otpadu u Podgorici pronašla ukradene stvari, i predala predmet tužilaštvu.

Zamjenik ODT-a je ocijenio da nema elemenata krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti. Želim da znam kako nema elemenata kad brod košta 150.000 eura, a pokrali su ga. To nije mogao da uradi jedan čovjek, trebao im je kamion da odvezu motore, koji su od specijalnog čelika i teški oko šest tona. Trebale su im dizalice, mašine kojima su sjekli konstrukciju.

Zbog toga ja imam pravo da sumnjam u tužioca, koji dao takvu ocjenu”, rekao je Brajović. Iz podgoričkog tužilaštva “Vijestima ” je nezvanično rečeno da će naredne sedmice, nakon razmatranja Brajovićeve pritužbe, komentarisati taj slučaj.

Ništa manje od odluke tužilaštva, Brajovića čudi i to što je, prije nego je predmet završen, vlasnik otpada, koji je navodno Italijan, prodao stvari koje su ukradene od njega. “Umjesto da se osumnjičeni odmah uhapse oni su čak i prodali djelove mog broda i sve to nije dovoljno za pokretanje postupka. Znam ja kakvi su zakoni ovdje, ali niko ih ne poštuje.

Zamislite da mi pođemo u Italiju da ukrademo pola broda što bi se desilo sa nama, a njega neko ovdje štiti. Šta ima tužilac sa tim, ja imam pravo da sumnjam na njega”, rekao je Brajović.

Brajovićev brod sad (FOTO: Privatna arhiva)

On je, prema odgovorima iz Uprave policije 4. oktobra 2012. godine podgoričkoj policiji prijavio da su sa njegovog broda ukradena dva brodska motora, čelična konstrukcija gornjeg nivoa broda i prateća oprema sa inventarom.

Oni su, tokom istrage, piše u odgovoru, saznali gdje su stvari za koje se sumnja da su ukradene Brajoviću, ali i otkrili identitet osobe osumnjičene da je prodala ukradene stvari. “Obavljen je razgovor sa odgovornim licem otpada sekundarnih sirovina, koji je otkupio stvari za koje se sumnja da su otuđene od R.B, a takođe je uzeta i izjava od lica koje je navedene stvari prodalo.

Odgovornom licu otpada je rečeno da stvari, za koje se sumnjalo da pripadaju R.B – brodske motore i čeličnu konstrukciju, ne smije otuđiti do izjašnjenja tužioca, odnosno okončanja eventualnog postupka”, saopšteno je iz policije.

“Tužilac se izjasnio da nema elemenata bića krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti i kazao da se oštećeni R.B. upozna sa pravom na podnošenje privatne tužbe, o čemu su policijski službenici upoznali R.B.”, piše u odgovoru policije.

Privatno da juri lopove

U Krivičnom zakoniku piše u članu 253 - uništenje i oštećenje tuđe stvari da će se ko uništi, ošteti ili učini neupotrebljivom tuđu stvar, kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do šest mjeseci. “Ako je djelom iz stava 1 ovog člana prouzrokovana šteta u iznosu koji prelazi tri hiljade eura, učinilac će se kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do dvije godine.

Ako šteta prelazi 30 hiljada eura, učinilac će se kazniti zatvorom od šest mjeseci do pet godina”, piše u KZ-u. Ali u stavu 4 tog člana piše da “za djela iz stava 1 ovog člana, ako je oštećena stvar u privatnoj svojini, gonjenje se preduzima po privatnoj tužbi”.

Galerija

Bonus video: