Udruženje mladih sa hendikepom pisalo Krivokapiću

Zbog nepristupačnosti zgrade Skupštine Marina i Mima su bile žrtve diskriminacije, o čemu je 8. i 10. jula obavješten predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić
0 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Arhiva Vijesti
Skupština Crne Gore, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 16.07.2013. 15:28h

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore pisao je Predsjendiku Parlamenta Ranku Krivokapiću zbog nepristuačnosti zgrade Parlamenta osobama sa invaliditetom.

"Marina Vujačić i Miroslava-Mima Ivanović ispred Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore prisustvovale sjednicama Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport 9. i 16 jula, na kojima je raspravljano o setu Zakona iz oblasti obrazovanja.

Tom prilikom, zbog nepristupačnosti zgrade Skupštine Crne Gore Marina i Mima su bile žrtve diskriminacije, o čemu je 8. i 10. jula Miroslava-Mima Ivanović mail-om obavijestila predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića i zatražila hitan sastanak. S obzirom da nije bilo odgovora na poslate mailove, 16. jula je predat i pisani dopis u kome se zahtijeva sprovođenje mjera radi prilagođavanja zgrade Skupštine Crne Gore, jer će u suprotnom Miroslava-Mima Ivanović zatražiti sudsku zaštitu svojih prava", piše u saopštenju Udruženja.

Iz Udruženja su se zahvalili članovima Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i sport koji su jednoglasno podržali predlog predsjednice Branke Tanasijević, da se to skupštinsko tijelo obrati Kolegijumu u cilju rješavanja problema.

"Napominjemo da se na osnovu Zakona o zabrani diskriminacije i Zakona o zabrani diskriminacije lica s invaliditetom može pokrenuti tužba zbog nepristupačnosti javnih ustanova i nepreduzimanja radnji za otklanjanje iste, u roku od tri mjeseca po pretrpljenoj diskriminaciji. Zakonom o uredjenju prostora i izgradnji objekata definisan je rok za prilagodjavanje objekata u javnoj upotrebi, koji ističe u avgustu ove godine", piše u saopštenju.

Bonus video: