SDP neće podržati predlog o besplatnim udžbenicima

Bepslatni udžbenici bi velikom broju familija mogli da uštede oko 200 eura
13 komentar(a)
Ažurirano: 16.07.2013. 07:14h

Socijaldemokratska partija Crne Gore podržaće set zakona iz oblasti obrazovanja, što ne znači da neće imati amandmane na tekstove tih zakona, kazala je “Vijestima” poslanica te partije Draginja Vuksanović.

Na prošlonedjeljnom skupštinskom odboru za prosvjetu SDP je podržao Vladine predloge izmjena i dopuna Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, Zakona o gimnaziji, Zakona o stručnom obrazovanju, kao i Predlog zakona o visokom obrazovanju.

Vuksanović je kazala da u klubu te partije nijesu zauzeli konačan stav, ali da su dogovorili da na zakon reaguju prije samog plenuma. Ona je kazala i da još nijesu razmišljali o amandmanskom djelovanju na Opšti zakon o obrazovanju i vaspitanju u dijelu koji se tiče besplatnih udžbenika za osnovce.

"Razmišljamo o tome koji je najbolji način na koji bi se mogla urediti ta oblast, a da pritom isključimo mogućnosti zloupotreba”, kazala je ona.

Set zakona o obrazovanju kritikovali su na odboru poslanici DF-a i Pozitivne Crne Gore, a prije nego što je zakone usvojila Vlada brojne kritike mogle su se čuti i od akademske javnosti i NVO sektora. Crnogorska akademija nauka i umjetnosti i Univerzitet CG su tražili su od ministarstva da se Predlog zakona o visokom obrazovanju povuče iz procedure.

U nacrtu zakona Ministarstvo prosvjete je bilo predvidjelo besplatne udžbenike, ali je Vlada tu normu izbrisala, da bi potom Pozitivna CG predložila amandman kojim se predlaže to rješenje koje velikom broju familija može, u eri stalnih poskupljenja, da uštedi oko 200 eura. Osim toga, Ustav garantuje besplatno osnovno obrazovanje.

Bonus video: